Szakemberképzés a filmiparban

2021. 05. 01.
film- és fotóművészet
Budapest
Az NFI közreműködésével megvalósuló filmszakmai podcast első adása a hazai szakemberképzésről szól.

A Filmgyár podcast adásaiban a hazai mozgóképipar, a filmfinanszírozás és a filmgyártás szakterületeiről beszélgetünk filmesekkel és a Filmintézet szakembereivel. Kezdésnek a szakemberképzés témáját veséztük ki három vendégünkkel. Petrányi Viktória a Proton Cinema alapítója, Mundruczó Kornél munkáinak állandó producere. Bár nagyon korán elkezdte a produceri pályát, úgy véli, a szakma tanulása sosem ér véget, folyamatos továbbképzést igényel. 

Lányi Eszter sokféle területen dolgozott és szerzett diplomát, mielőtt az NFI Képzési igazgatója lett, majd elindította a Fast Forward Programot, ami ingyenes mesterkurzusok és workshopok által nyújt továbbképzési lehetőséget a tapasztalt szakemberek és pályakezdő filmesek számára. 2021 elején fejezte be második nagyjátékfilmje, a Jámbor szörnyeteg forgatását Csuja László, aki szintén abban hisz, hogy a tanulás sosem ér véget. Bár ő maga is évek óta tanít, folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy külföldi és hazai workshopokon pitchelési technikáját, vagy egy mentor segítségével a forgatókönyvét fejlessze.

Beszélgettünk a mester-diák hagyományról, ami a magyar filmes oktatásban fontos szerepet játszik, a tanárok és képzések nemzetközi trendekhez való alkalmazkodásáról, és a műfaji filmes oktatásról is, amelynek a vendégeink szerint a művészfilmes hagyomány megőrzésével kellene szorosan együttműködnie. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a legtöbbet azzal tanul az ember, ha bármilyen munkakörben elkezd dolgozni egy forgatáson. László felidézte, hogy élete első forgatásán az volt a munkája, hogy ételt kellett vennie a főszereplő színésznő kutyájának. 

Szóba került a bérmunkák arányának növekedése és a magyar filmgyártásra tett hatása. Kíváncsiak voltunk, milyen szakmákból van hiány és milyen képzésekre jelentkeznek a legtöbben, illetve okoz-e feszültséget, hogy a külföldi munkák elszívják a magyar munkaerőt. Petrányi Viktória szerint ha hiány van kereslet-kínálat vonalon, az dinamikus fejlődést jelent, amire a képzési programok is reagálnak. Kiderült, hogy egyes esetekben abból fakad hiány, hogy nincs tisztázva, hol is kellene oktatni egy bizonyos szakmát. Beszélgettünk a járvány szakmára gyakorolt hatásairól, az új munkákról, amiket teremtett, és a filmesekről, akik rekordsebességgel reagáltak a kialakult helyzetre. “Ha ledobnak egy atomot, a filmesek az első sorban fognak építkezni” – mondta Viktória. 

Lányi Eszter elmondása szerint a Filmintézet feladatának érzi, hogy tudatosságra nevelje a szakmabelieket, felkészíteni őket akár egy lehetséges pandémiára, és kiokosítani őket a szabadúszás lehetőségeiről, egy biztos anyagi háttér megteremtéséről. Megosztotta velünk milyen szakmákra írnak ki idén pályázatokat, és hogy miért érdemes követni a Filmesgyakornok oldalát, a pályakezdőknek és produkciós vezetőknek egyaránt.

https://open.spotify.com/episode/4xOSvC20yi9kZL4PVXwKUt?go=1&utm_source=embed_v3&t=0&nd=1

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus