Szakemberképzés a filmiparban

2021. 05. 01.
film- és fotóművészet
Budapest
Az NFI közreműködésével megvalósuló filmszakmai podcast első adása a hazai szakemberképzésről szól.

A Filmgyár podcast adásaiban a hazai mozgóképipar, a filmfinanszírozás és a filmgyártás szakterületeiről beszélgetünk filmesekkel és a Filmintézet szakembereivel. Kezdésnek a szakemberképzés témáját veséztük ki három vendégünkkel. Petrányi Viktória a Proton Cinema alapítója, Mundruczó Kornél munkáinak állandó producere. Bár nagyon korán elkezdte a produceri pályát, úgy véli, a szakma tanulása sosem ér véget, folyamatos továbbképzést igényel. 

Lányi Eszter sokféle területen dolgozott és szerzett diplomát, mielőtt az NFI Képzési igazgatója lett, majd elindította a Fast Forward Programot, ami ingyenes mesterkurzusok és workshopok által nyújt továbbképzési lehetőséget a tapasztalt szakemberek és pályakezdő filmesek számára. 2021 elején fejezte be második nagyjátékfilmje, a Jámbor szörnyeteg forgatását Csuja László, aki szintén abban hisz, hogy a tanulás sosem ér véget. Bár ő maga is évek óta tanít, folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy külföldi és hazai workshopokon pitchelési technikáját, vagy egy mentor segítségével a forgatókönyvét fejlessze.

Beszélgettünk a mester-diák hagyományról, ami a magyar filmes oktatásban fontos szerepet játszik, a tanárok és képzések nemzetközi trendekhez való alkalmazkodásáról, és a műfaji filmes oktatásról is, amelynek a vendégeink szerint a művészfilmes hagyomány megőrzésével kellene szorosan együttműködnie. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a legtöbbet azzal tanul az ember, ha bármilyen munkakörben elkezd dolgozni egy forgatáson. László felidézte, hogy élete első forgatásán az volt a munkája, hogy ételt kellett vennie a főszereplő színésznő kutyájának. 

Szóba került a bérmunkák arányának növekedése és a magyar filmgyártásra tett hatása. Kíváncsiak voltunk, milyen szakmákból van hiány és milyen képzésekre jelentkeznek a legtöbben, illetve okoz-e feszültséget, hogy a külföldi munkák elszívják a magyar munkaerőt. Petrányi Viktória szerint ha hiány van kereslet-kínálat vonalon, az dinamikus fejlődést jelent, amire a képzési programok is reagálnak. Kiderült, hogy egyes esetekben abból fakad hiány, hogy nincs tisztázva, hol is kellene oktatni egy bizonyos szakmát. Beszélgettünk a járvány szakmára gyakorolt hatásairól, az új munkákról, amiket teremtett, és a filmesekről, akik rekordsebességgel reagáltak a kialakult helyzetre. “Ha ledobnak egy atomot, a filmesek az első sorban fognak építkezni” – mondta Viktória. 

Lányi Eszter elmondása szerint a Filmintézet feladatának érzi, hogy tudatosságra nevelje a szakmabelieket, felkészíteni őket akár egy lehetséges pandémiára, és kiokosítani őket a szabadúszás lehetőségeiről, egy biztos anyagi háttér megteremtéséről. Megosztotta velünk milyen szakmákra írnak ki idén pályázatokat, és hogy miért érdemes követni a Filmesgyakornok oldalát, a pályakezdőknek és produkciós vezetőknek egyaránt.

https://open.spotify.com/episode/4xOSvC20yi9kZL4PVXwKUt?go=1&utm_source=embed_v3&t=0&nd=1

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján
 • A fény és gesztusa - Tárgy- és fényanimáció & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 12. 16., 10:00:00 — 2023. 12. 17., 19:30:00
  színházművészet
  A résztvevők a fény képzőművészeti és előadó művészeti vetületeivel ismerkedhetnek meg a tárgyalkotás és tárgyanimáció folyamatában a Mihail Csehov technika segítségével kutatva és felfedezve annak atmoszféra és karakter teremtő/formáló erejét, lehetőségeit.
 • A diótörő

  2023. 12. 15., 16:00:00 — 2023. 12. 15., 19:00:00
  zeneművészet
  Csajkovszkij: A diótörő – teljes balettzene Cserna-Szabó András Diótörő-parafrázisával