SZÁRHEGY 2022 - LAZAREA 2022

2022. 12. 15., 18:00:00 — 2023. 01. 18., 17:06:00
képzőművészet
Megyeháza Galéria Csíkszereda
Minden évben átlagosan 40 - 45 képzőművész gyűlik össze művésztelepeken Gyergyószárhegyen az évi három művésztelepen, különböző válogatási szempontok alapján. Ezeknek a találkozóknak az eredményét hivatott bemutatni a Szárhegy 2022 című kiállítás.

      

SZÁRHEGY 2022

Válogatott kiállítás a 2022-es évi Szárhegyi Művésztelepek alatt született alkotásokból

Az Alkotóközpontnak több olyan galériával van szoros kapcsolata, amelyek már éves rendszerességgel beteszik programjaik közé a Művészeti Központ legutóbbi alkotótáboraiban készült alkotásokból való válogatást. Ilyen a Csíkszeredai Megyeháza Galéria, a marosvásárhelyi Bernády Ház, valamint a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum képtára, és ilyen helyszínnek ígérkezik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gondozásában lévő Lábasház is, de aktuális terveink közt szerepel, hogy a székelyföldi galériakört bővítsük, határokon túlra is. Ez azért fontos, mert így élőben juthat el egy szélesebb szakmai közönséghez a Szárhegyen készült legfrissebb alkotások válogatott (a hely adottságaihoz igazodó) képanyaga.

Minden évben átlagosan 40 - 45 képzőművész gyűlik össze Gyergyószárhegyen az évi három művésztelepen, különböző válogatási szempontok alapján. A válogatás szempontja szubjektívnek is tekinthető, de bizonyos szemszögből nézve egyáltalán nem az. Sőt! Ha végigtekintünk a második világháború utáni erdélyi művésztelep-alapítási törekvések palettáján, rögtön szembetűnik, hogy a mindenkori alapítókat az együttgondolkodás és az összhang vezérelte, és ez minden esetben rátalált ideális helyszínére. Innentől kezdve voltaképpen már a hely szelleme hívatja meg az alapítókkal a művésztársakat.

Az eddig megszokott fiatal és középgenerációs művészeket felvonultató művésztelepek mellett bizonyára többeknek is feltűnt, hogy a Szárhegyi Művésztelepek életében az utóbbi években folyamatosan jelen van a Mamű is. Ennek oka egyszerű: a Szárhegyi Művésztelepek és a MAMŰ megalapítása szinte egy időre esett és mindkettő története nagyon hasonló. Mindkettő őstagokkal, őstörténet írókkal kezdődött, mondhatni zártkörű társasággal. Az egyik Marosvásárhelyen indult, a másik a mai napig Szárhegyen működik. Vásárhelyről a tagok kitelepülésével a gócpont Budapestre került, ahol egy idő után rádöbbentek, hogy a zártkört érdemes nyitni, mivel a társaság tagjai szakmailag annyira heterogének, hogy a kezdeti avantgárd szellemiség, ami még Vásárhelyen működött, az itt már veszített jelentőségéből. Nyitni kellett, így kerültek friss tagok a csapatba és évente ezt a hagyományt folytatják is. Kortárs művészeti csoport, mely természetesen baráti alapokon működik. Szárhegyen a nyitás ugyanígy működött, az ún. dekadensebb vonalakat felváltotta a kortárs párbeszéd. Ebben a párbeszédben MAMŰ tagok is benne voltak, de intézményesen ötödik éve működik a közös projekt.

Az idei, 2022-es művésztelep-sorozat is közösen indult, a SZÁRHEGY-MAMŰ INTERNATIONAL névre keresztelt művészteleppel, amely szellemében hasonló, mint elődje a MAMŰVÉSZTELEP-SZÁRHEGY, annyi változás van benne, hogy nem az egyesületi tagok részvételével, hanem európai és erdélyi képzőművészek bevonásával szerveztük. A két művészteleppel párhuzamosan egy rezidens program is fut, most már két éve, ami egy hónapos Szárhegyen tartózkodást jelent két művész számára.

Az idei augusztusban megszervezett SZÁRHEGYI ŐSZI MŰVÉSZTELEPET éveken át terveztük, de sajnos ebbe is, mint megannyi másegyébbe is az elmúlt években, beleszólt a járványügyi helyzet. A művésztelep társkurátora Csillag István, csíkszeredai grafikus volt, az elképzelés pedig, hogy olyan képzőművészeket hívjunk meg elsősorban Szárhegyre, akik 1999-ben végeztek a Temesvári Képzőművészeti Egyetem képgrafika tanszékén, beleértve az egykori közös vezetőtanárt, Dr. habil. Prof Adriana Lucaciu dékánt, a Temesvári Doktori Iskola vezetőjét. Ez adta a résztvevők magját. A több egykori temesvári csoporttárs, mint Csillag István, Csillag R. Imola, Fazakas Barna, Bajkó Attila és Silviu Nopcea mellé olyan grafikusokat hívtunk meg Csíkszeredából, mint Léstyán Csaba, Ferencz S. Apor, Fazakas Ildikó és Siklódy Ferenc. Hozzájuk csatlakozott Dr. habil. Prof Szepessy Béla grafikus, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója, Orbán Zsófia, a Székelyföldi Grafikai Biennálé díjazottja, valamint Bíró és Balassa Boglárka Norvégiából és Németországból.

Záró gondolatként szorosan hozzátenném Erőss Istvánnak, a Szárhegyi Alkotóközpont egykori és jelenlegi művészeti tanácsadójának azt a lényegretörő megfogalmazását, miszerint: Meggyőződésünk szerint csak a türelmes munkával felépített kapcsolatrendszer segítheti elő, hogy Szárhegy vonatkozásában eltűnjön a lokális és az univerzális, a periféria és a központ alá-fölérendeltségi viszonya, és szerves részesei legyünk a nemzetközi vérkeringésnek

A 2022-es évi Szárhegyi Művésztelepek résztvevői:

Adriana Lucaciu (RO), Arkadiusz Ignaszak (PL), Bajkó Attila (RO), Balassa Boglárka (D), Bartus Ferenc (HU), Bíró Boglárka (N), Cservenka Edit (HU), Csillag István (RO), Csillag R. Imola (RO), Dér Virág (HU), Elekes Károly (HU), Fazakas Barna (RO), Fazakas Ildikó (RO), Fazakas Réka (HU), Ferencz S. Apor (RO), Ferencz Zoltán (RO), Filip Gajewski (PL), Harro Schmidt (D), Heinecke Uta (A), Kácser László (HU), Koroknai Zsolt (HU), Léstyán Csaba (RO), Ocskay László-Doky (HU), Orbán Zsófia (HU), Palkó Tibor (HU), Papp Ildikó (HU), Pető Hunor (HU), Sebestyén Zoltán (HU),  Siklódy Ferenc (RO), Silviu Nopcea (RO), Szepessy Béla (HU), Taskovics Éva (HU), Tomasz Wendland (PL),

////

Kurátor: Ferencz Zoltán

A kiállítás időtartama: 2022. 12. 15 - 2023. 01. 18.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.