SZÉLMALOMHARCOK KÍVÜL, BELÜL

2021. 12. 14.
színházművészet
Nemzeti Táncszínház
Elégedett (bölcsész) örömmel tölt el, ha egy fesztivál műsorában felfedezhetek közös témákat, motívumokat, melyeket az alkotók megközelítése tesz egyedivé.

Feledi János Don Quijotéja nagyon küzd. Mikor az előadás kezdetén megjelenik a három főszereplő – azaz Don Quijote, Don Quijote és az egyébként a regényben ténylegesen meg sem jelenő Esmeralda szerepére kárhoztatott Don Quijote – alsógatyában, s finoman befeszít, mint izmaira büszke modell a catwalk-on, nyilvánvalóvá válik, hogy Feledi egészen sajátos perspektívából láttatja velünk Cervantes főhősét, a különös, lovagi életről és ideálokról álmodozó, majd az eszményt a saját, hétköznapi életében megvalósító spanyol kisnemest, Alonso Quijanót, aki maga adja magának a szebben csengő Don Quijote nevet.

A regény több mint négyszáz (!!!) éve jelent meg, és azóta is az ideáinak élő, emiatt kissé talán bolond, de bolondságában is tiszteletre méltó hős prototípusa. Hogy Feledi ez utóbbi ponton veszi föl a kardot, és száll saját (szélmalom)harcába, arra az előadást záró monológból lehet következtetni, mely a „legdonquijotébb” Don Quijote, azaz Csuzi Márton szájából hangzik el, öltönyben. 

De mielőtt az öltönyhöz érünk, egy pillanatra időzzünk még az alsógatyáknál. Nyilván azon túl (is) fontos ez a tenyérnyi ruhadarab, mint hogy könnyű mozgást biztosít a táncosok számára. Ha csupán a könnyebb mozgás volna a cél, megtenné egy szokásos feszes táncos sort, vagy akár egy testnadrág is. De nem, az alsónadrág üzenetértékkel bír. Az alsónemű megmutatása az előadók intim terébe vonja a nézőt, s ilyen intim pillanat több is adódik az előadáson. Már az első, prológjellegű jelenetben azon megy a később tettlegességig fajuló, végül puszikkal záruló vita, hogy ki játssza a búsképű lovag szerepét. A daliás kiállású Csuzi Márton mellett – aki nem mellesleg épp eléggé bús képű is tud lenni – Keresztes Patrik és Takács László sorakozik a szerepért. Előbbi a még esélyesek meggyőző erejével tartja kortesbeszédét, utóbbi a (kis)ember gyakran sikertelenségre kárhoztatott, de a skatulyából elszántan kitörni vágyó komikus hős vehemenciájával. Benne leginkább Sancho Panzát ismerheti föl a néző, akit Feledi elvileg kiírt a koreográfiából, gyakorlatilag egybecsúsztatja Don Quijote alakjával, így teszi általánossá az óriás ellen folytatott harcot, egyben létszükségletté a szélmalmokat. (www.tanckritika.hu)

https://www.tanckritika.hu/kategoriak/kritika/1623-szoboszlai-annamaria-szelmalomharcok-kivul-belul

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus