Szent Vendégség – Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

2020. 07. 30.
iparművészet és tervezőművészet
Kecskemét
Hogyan lehet a művészet egyszerre kortárs és keresztény, ha e két szemlélet mind tartalom, mind forma terén eltérő elveket vall? Többek között ezt a kérdést is feszegeti a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé nevű, kétévente megrendezésre kerülő kiállítássorozat.

A Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé kétévente megrendezésre kerülő kiállítássorozat, amelynek idei, tizedik alkalma a Szent vendégség – Eucharisztia / Úrvacsora címet kapta. Ugyan a járványveszély miatt két nap után be kellett zárni a kecskeméti Cifrapalotában bemutatott kiállítást, de virtuális tárlatként megtekinthető az interneten, és amint erre mód nyílik, újra kinyit fizikai valójában is. 


A kép, a vallás és a gondolkodás viszonya mindig is izgalmas téma volt az európai művészettörténetben. 

A kortárs művészet nagy általánosságban idegenkedik a tematikus meghatározottságtól. Ráadásul hazánkban mintegy negyven éven át ideológiai alapon igyekeztek minél inkább háttérbe szorítani a vallásos szemléletet, és ezzel összefüggésben a keresztény tematikát is. A kiállítással a kortárs magyar alkotók lehetőséget kapnak arra, hogy a mesterséges szünet után bizonyos mértékig visszakanyarodhassanak az európai művészet egyik legfontosabb gyökeréhez, a keresztény tematikához. Az elmúlt 3-4 biennálén jelentősen megnőtt a fiatalabb és pályakezdő alkotók aránya. 

Kérdés, hogy a társadalom mennyire fogékony mindennek a befogadására, és a kereszténység készen áll-e arra, hogy vállalja a kortárs kifejezési formákat. Nem rendezhetünk kiállítást csak a művészeknek, művészettörténészeknek, műkedvelőknek. A művészetnek lehetőleg mindenkihez kell szólnia, viszont ehhez valahogy vissza kell találnunk a művészetek iránt kevésbé érdeklődő emberekhez is.

Csökkenteni kellene a távolságot – szellemi és fizikai értelemben egyaránt – a kortárs művészek és az átlagpolgár, a hívők, valamint a keresztény egyházakat képviselő megrendelők között. 

Elsősorban azt minősíthetjük jónak a keresztény művészeten belül – erről II. János Pál pápa is szólt 1999 húsvétján a művészeknek írt levelében –, ami napjaink nyelvén képes megszólítani a nézőt. A művészeknek, az egyházaknak és a hívőknek közösen kellene mindenki számára érthető és értékelhető szempontokat meghatározniuk.


Kutatók szerint látásunk 98%-ban agyi tevékenység, azaz ennek köszönhetően érdemben fejleszthető. Amíg napjaink emberének nincsenek megfelelő művészeti és keresztény ikonográfiai alapismeretei, addig nem is lát igazán, nem tud képet „olvasni”; és nem érzi úgy, hogy szüksége lenne múzeumokba, galériákba, templomokba menni vizuális információkért.

Az újranyitás után egészen augusztus 16-ig élőben is meg lehet majd tekinteni a kiállítást.

A X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé virtuális tárlata megtekinthető ide kattintva.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.
 • Beethoven-est

  2023. 04. 13., 18:00:00 — 2023. 04. 13., 19:00:00
  zeneművészet
  A koncerten elhangzó művek Beethoven három különböző arcát igyekszik bemutatni, meghatározó korszakainak hegedűre és zongorára írt művein keresztül. Beethoven hegedű- és zongoraszonátái a klasszikus zene leghíresebb kompozíciói közé tartoznak.