Szentek, íriszek és pávák

2020. 11. 07., 08:25:00 — 2020. 11. 07., 08:25:00
népművészet
Budapest, Ráth György villa
Az Iparművészeti Múzeum szervezésében "Szentek, íriszek és pávák" címmel létrejött programon lehetőség nyílt a szecesszió művészetének tanulmányozására, kitűnő példákat láthattak a részvevők a magyar népművészet motívumainak alkalmazására.

Szerencsésnek mondhatja magát az a múzeumlátogató, aki még részt vehetett –a járványhelyzet miatti szigorítások előtt három nappal - egy gyönyörű napsütéses szombat délelőttön a Ráth György-villa Múzeum szervezésében sorra került városi sétán. Mivel ösztöndíjas programom részét képezi a magyar szecessziós művészet tanulmányozása, így jómagam is ezen szerencsések közé tartozom. A „Szentek, íriszek és pávák” címmel meghirdetett sétát Dávid Brigitta művészettörténész vezette. A program a Ráth György-villában található szecessziós kiállítás megtekintésével kezdődött. Fémműves lévén elsőként az Iparművészeti Múzeum egykori első főigazgatóját, Ráth Györgyöt megidéző mellszobor, annak is az ötvösművekkel ékesített öltözéke ragadta meg a figyelmemet. A kiállításon az eredeti öltözékkiegészítőket, mentegombokat, díszláncot is közelebbről szemügyre vehettem.

A múzeum az utolsó egyetemes stílus, a szecesszió művészetét nemzetközi kontextusba helyezve mutatja be. Az épület már fénykorában is Ráth György több ezer darabos műgyűjteményének bemutatóhelyéül szolgált. A tárgyegyüttes a gyűjtő halála után az Iparművészeti Múzeum tulajdonába került.
Sokat köszönhetünk a Ráth Györgynek, mert felismerte korának művészeti értékeit és a klasszikus szabályokkal szemben fellépő, a dekorativitást és a szimbolikus kifejezésmódot preferáló művészek alkotásainak gazdag tárházát hozta létre.

A program következő eleme a Fasori evangélikus templom megtekintése volt. Megcsodálhattuk az épület legnagyobb ablakát, a kapu fölötti 5m átmérőjű rózsaablakot a szecesszió kimagasló magyar üvegművészének, Róth Miksának nemrégiben újjászületett alkotását. Ezt követően a Városligeti Fasor szecessziós stílusban épült villaépületeit vettük sorra, majd betértünk a Benczúr utca 47. szám alatt található Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte egykori Liget szanatórium épületébe, ahol egyedülálló szépségű, a népi díszítőművészetből ihletet merítő Zsolnay kerámia ad meghitt hangulatot a lépcsőházi enteriőrnek. A séta utolsó állomása a Benczúr Ház Kulturális Központ volt, ahol Róth Miksa íriszekkel díszített ablakát csodálhattuk meg.

Ez a tartalmas múzeumi program kiváló lehetőséget adott arra, hogy betekintést nyerjünk szecesszió mestereinek sokszínű munkásságába, szemügyre venni, hogy a keleti művészet mellett a népművészet is kimeríthetetlen, meghatározó forrás volt számunkra.

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • A Mondj Te is egy verset színpadán: Újhelyi Kinga, ANYAÖL

  2021. 12. 12., 19:00:00 — 2021. 12. 12., 20:30:00
  színházművészet
  A monodráma Újhelyi Kinga színművésznő előadásában rekviem-féle minden meg nem született, vagy megszületett és halálra vagy árvaházakba ítélt, pusztulásba hajszolt életért. Egy hatalmas felkiáltójel mindannyiunk számára, hogy ez ne ismétlődhessen meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • Hangok és szavak

  2021. 11. 14., 19:00:00 — 2021. 11. 14., 20:30:00
  színházművészet
  Adott egy színpad. Adott két művész. Adott két hangszer. De vajon a versek hogyan szólalnak meg luppolva, hogyan válik két külön világ, a zenei és a verses eggyé?
 • A Mondj Te is egy verset színpadán: Kautzky Armand

  2021. 10. 31., 19:00:00 — 2021. 10. 31., 20:00:00
  színházművészet
  Sokan csak így ismerik: a hang. A csoda. A legtöbb film magyar hangja, a színházi élet egyik legszebben beszélő művésze, a kiváló versmondó önálló esttel lép színpadra Pasaréten.