Széppróza Napja, novellaíró verseny

2020. 04. 19.
irodalom
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum
A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján. „Az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél” – olvashattuk a PIM dísztermében kifeszített plakáton, amely az író arcképével hirdette az eseményt.

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján. „Az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél” – olvashattuk a PIM dísztermében kifeszített plakáton, amely az író arcképével hirdette az eseményt. Az estet Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke nyitotta meg, aki elmondta: a Petőfi Irodalmi Múzeum és Petőfi Irodalmi Ügynökség felismerte a jelentőségét a prózaünnepnek, hiszen ahogyan az 1964. április 11-e óta megünnepelt költészet napja hozzájárul a magyar verskultúra társadalmi megbecsültségéhez, úgy a klasszikus és a kortárs próza is megérdemli ezt a figyelmet. A Magyar Széppróza Napja példaképeket állít elénk, márpedig példaképekre nagy szükségünk van – hangsúlyozta Erős Kinga.

S hogy miért Jókai születésnapjára datáljuk ezt az új hagyományt? A Magyar Írószövetség elnöke Móricz Zsigmondot idézte, aki Jókai című esszéjében így szól a nagy elődről: „Jókai egy pogány volt, egy pogány istenfia, aki zengő és nagy lélekkel sugárzott szét... Valami csodálatos, valami felemelő életérzés volt ez: optimizmus az élettel szemben, igenlése mindennek, ami jó és erőadó ebben a siralomvölgyében... Az ő számára nem volt bűn s nem volt rossz s nem volt baj s nem volt fekete szín! Mert nem a mese az író és nem a kolorit és nem az alakok, a figurák, az életkép és a humor és a tragikum és a pozitív írói cselekedetek: hanem a kiáradó, kiömlő lélek. Bármikor és bárhol találkozol az íróval, az bármilyen históriával áll is eléd: az a varázs a fontos, amely egész lényéből kiárad. A nap körül bolygók keringenek és az atom elektronokat lövell ki, hogy bolygói legyenek: fontos az energia, mely a létezés rendszerét életben tartja: az író munkákat vet ki magából, de a lélek a fontos, mely e munkákban megnyilatkozik. Jókai egy egész boldog világ, tele millió alakkal, színnel, ragyogással, naiv és ellenállhatatlan varázzsal. Az ő kozmikus tágasságában s teljességében él a magyar glóbus, kaotikus ködben még, de oly életre lelkedzetten, amit semmihez sem lehet hasonlítani. Jókai a magyar levegő.”

A magyar széppróza azonban csak akkor tölti be szerepét – folytatta Erős Kinga –, ha a könyvek ott vannak polcainkon, kisasztalunkon és mindenütt körülöttünk. Vagyis, ha az irodalmat használatba vesszük, s ez olvasók nélkül nem megy. A kortárs és a magyar irodalom jobbnál jobb prózaírókkal büszkélkedhet, és ez az ünnep jó alkalom arra, hogy a kiváló szerzőket – legyenek azok klasszikusok vagy kortársak – közelebb vigyük a kiváló olvasókhoz. Klasszikus és kortárs együttlélegzését hagyománynak nevezzük – mondta Erős Kinga –, és a széppróza ünnepével ezt a hagyományt kívánjuk erősíteni. Isten éltesse a magyar szépprózát – zárta szavait az Írószövetség elnöke –, mind klasszikus, mind kortárs szerzőket, írókat és olvasókat egyaránt.

A köszöntő után megismerhettük az idei novellaíró verseny résztvevőit: Szilágyi-Nagy IldikóCsender Levente és Király Farkas egy üdvözlés erejéig felléptek a színpadra, hogy amennyiben a közönségből valaki nem ismerte volna őket, arcot is társíthasson a versenyzőkhöz. A zsűri az Írószövetség elnökségi tagjaiból állt, Mezey Katalin, Erős Kinga, Rózsássy Barbara, Szentmártoni János voltak a döntnökök. A megírandó témát Nagy Koppány Zsolt húzta ki egy kalapból, aki elmesélte: tavaly maga is résztvevője volt a versenynek, készült is előre nagy műgonddal, végül egy egészen más téma került elő a kalapból. Idén minden téma egy-egy Jókai-mű címe volt, például: A kétszarvú ember, A nagy tükör, Az elátkozott család, A pénz betegségei. A sors végül „győztes” címként A három márványfejet dobta ki. Az írók elvonultak alkotni, a színpadon pedig Völgyi-Tóth Zsuzsa beszélgetett Az év novellái 2020 antológia szerkesztőivel, Erős Kingával és Bíró Gergellyel. A beszélgetés nyitányaként Turi Bálint színművész kedvcsinálónak felolvasta a kötetből Bertha Zsolt Törlesztés című novellájának egy részletét.

(...)

A koncert után már mindenki nagyon izgatottan várta az időközben elkészült novellákat. Turi Bálint a szerző nevének említése nélkül olvasta fel sorban a három művet. Az első alkotás egy falusi májusfaállítás bonyodalmait mesélte el egy udvarlástörténetbe szőve, amelyben a három márványfej egy sötétben látott „jelenés”: három, a mulatságtól kifényesedett arcú férfi feje. A második történet egy krimi izgalmával kecsegtetett: a Víg Darázs nevű kocsmában játszódott a történet, ahol a játékgépek egyikében a nyerő számok sorozata gorgófejekre emlékeztet. Kánya, a szerencsétlen flótás egyszer csak megüti a főnyereményt, amit a kocsmáros ki sem tud fizetni. A gyilkosságba torkolló történetre végül több évtized távlatából tekinthetünk vissza, és a történtekben a sorsszerűség borzongatja meg az olvasót (azaz hallgatót). A harmadik novellában is egy ivó elevenedett meg, a Veszett Ember, melynek pultja fölött három vendég, mint három márványfej mereng. Trivulsio, a nagy utazó meséli el a novellában afrikai kalandjait – akár valami Münchhausen báró, földrajzi és időbeli távolságokat szel át menekülése során, mígnem ideérkezik, és itt áll előttünk a PIM-ben.

Az utolsóként felolvasott novella csattanója kiváló zárás volt, és eljött a pillanat, hogy a zsűri elvonuljon dönteni. Nem sokkal később Erős Kinga olvasta fel a verseny eredményét. Harmadik helyezettként a Víg Darázsban játszódó történet szerzőjét hirdette ki, azaz Király Farkast. A második helyezett a májusfaállítós novella alkotója, Szilágyi-Nagy Ildikó lett. Az „aranyérmet” pedig az idei Magyar Széppróza Napján a Trivulsio-novella szerzője, Csender Levente érdemelte ki. Az alkotók átvették az okleveleket Erős Kingától, aki elmondta: pénzjutalom is jár az elismeréshez. A jó hangulatú esemény zárásaként a szervezők egy kis fogadáson látták vendégül a résztvevőket és a közönséget.

Forrás: irodalmijelen.hu

Szöveg: Laik Eszter, fotó: Bakos Zoltán

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus