Talajgyakorlatok

2021. 08. 04.
irodalom
Szombathely
Barátság-almanach

Két szerző, akik igazán régóta ismerik egymást. Vagy legalábbis találkoztak már akkor, amikor még egyikőjük sem volt szerző. Vagy senki nem tudta róluk - talán még ők sem -, hogy szerzők. Azóta is találkoznak, olykor szándékosan, olykor véletlenül, és a szövegeik is összeakadnak: olykor szándékosan, olykor véletlenül.

BZ: "kedves barátom, egyből beleálltam a szövegekbe; és mindent olvastam; persze, ez így erősen gyors volt, közben néhány szövegnek éppen az előző olvasás-élménye is előjött; nem tudom, mit kell tenni ebben a percben; talán kérdeznem kéne valamit tőled, vagy kommentálni egy-egy szöveget; vagy kiszedni sorokat, és azt rakni egy beszélgetés címkéjének?"
JT: "Igen, Zoli, ezek a leveleink már a könyv szövegei (láb-, fül-, kar-, szívjegyzetei). Én ugyanolyan tanácstalan vagyok, mint te. Inkább: ugyanúgy. Ezeket a szövegeket nem csak, hogy érdemes szétszálazni, belőlük mondatokat kiemelni, hanem talán éppen ez a feladatunk. Járatlan út. Mégis mást mondok: én azért vagyok tanácstalan, mert eszembe se jutott, hogy tanács kellene. Ahogy az istentelen sem azt jelenti, hogy isten nélkül való (tehát: nem Istentelen), hanem inkább azt, hogy hiánytalan. A boldogok a lelki szegények inverze. (...) Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az agyunk is test. És mint testet, lehet edzeni. A lélek is test (is). Azt is lehet edzeni. Természetesen arról beszélek, hogy nem, egyáltalán nem szórakoztatni akarok, talán én olyasmit nem is tudok. Minden, amit jószívvel írok le, meg: lelki talajgyakorlat. Talán arra ösztönözlek, hogy most tornázzunk együtt."

A Savaria Unersity Press kiadó gondozásában, MMA-támogatással megjelent Jónás Tamás és Beck Zoltán közös könyve (szerkesztő: Süth Gabriella) TALAJGYAKORLATOK címmel. A csak 18 éven felüieknek szánt könyvben Jónás Tamás prózái, versei, valamint Beck Zoltánnal közös levelezésük és Beck Zoltántól (30y) egy QR-kód segítségével elérhető, két, megzenésített verset tartalmazó weboldal található. A könyv megrendelhető itt.
 

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.