"Táncra Fel" Kortárs Tánckurzus Lendván

2018. 12. 15., 10:00:00 — 2018. 12. 16., 14:00:00
művészetelmélet színházművészet zeneművészet
Szlovénia, Muravidék, Lendva,
Két napos kortárs tánckurzus tartása a szlovéniai magyar lakta területű Lendván, Muravidéken.

 A Lavina Kulturklubbal egy intenzív hétvégi tánctréning szerveződött Lendván, a szlovéniai területen elhelyezkedő Muravidéken. A magyar fiatalok alkotta Ividő Tánccsoport közel négy éve működik, tagjainak összetétele javarészt egyetemi hallgatókból áll. Ezek a fiatalok az egyetlen képviselőjeként vannak jelen a kezdetleges, még gyerekcipőben járó kortárs táncéletnek Muravidéken. A kurzus megvalósulásának elsődleges célja tehát a kortárs tánc népszerűsítése és a jövőbeni, a tánc iránt nyitott érdeklődést mutató fiatalok toborzása volt. A táncos szakma és a művészeti élet által elhivatottságot tanúsító fiatalok számára kedvező lehetőséget nyújtott ez az alkalom, hogy bepillantást nyerhessenek a kortárs táncéletbe. Személyesen járulhattam hozzá, hogy képviselve a mozgásművészetet, teret adhassak ezen művészeti ág létjogosultságának, bizonyíthassam fontosságát és kifejezőerejének hitelét, perspektívát nyújtó, életpályaként is funkcionálható minőségét, érvényessé és értékessé válását, elfogadott, elismert jelenét. 

Mindezt egy olyan közegben, - személyes sikeremként is megélve azt, mintegy úttörőként, zászlóvivőként lefektethettem, elhinthettem a modern tánc alapjait Muravidéken ezen a két napon át-- ahol egy, a Makovecz Imre által tervezett csodálatos színházépület áll és teljes pompájában, megbecsültségében, gördülékenyen működik. Színjátszó tábor szervezése már többször is létrejöhetett Lendván, ehhez képest a kortárs tánc területén elmaradások és hiányosságok érzékelhetőek, melyek tudatos bepótlására és felzárkózató jelleget öltő törekvéseire épp ez a két nap szolgált remek kezdeményezésként. 

A tréning betekintéssel szolgált a tánc világába. A klasszikus balett és a kortárs-modern tánc alapjainak mibenlétét vizsgáltuk, e két stílus és ezek kapcsolatrendszerének feltérképezésével. Valamint érintőlegesen érzékeltetve és demonstartív jelleggel megmutatva a két irány közötti különbségeket is.  A két napos kurzus egy kisebbfajta prezentációval zárult.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.