Terepművészet és LandArt között - Homoki Levente TDK dolgozata

2022. 04. 26.
építőművészet
Budapest
Homoki Levente, a MATE - Tájépítészeti Karának 2 éves BSc. hallgatója, aki 2021 őszén kitűnő TDK dolgozatot írt a LandArt alkotások azon köréből, amelyet a terepformák, földszobrok, talajplasztikák ihlettek. A dolgozat alapötletét és konzultációját Eplényi Anna vezette.

"Egy erőteljes műalkotás különös utazásra vihet el bennünket. Betekintést nyújt egy másik világba, új utat nyit idősíkok, helyszínek és gondolkodásmódok között. Az általam feltárni kívánt alkotások nem a múzeumokat és galériákat járják, hanem helyhez kötöttek, nekünk kell elutaznunk hozzájuk, hogy saját otthonukban megtapasztaljuk, átérezzük és megértsük őket. Közülük van, amelyik az alkotó indíttatásait tükrözi és van, amelyik fontos közéleti problémákra reagál, legyen az környezeti-, vagy társadalmi-jellegű. Dolgozatom során első körben górcső alá veszem az általános Land Art mozgalom gyökereit, jellegzetességeit és típusait, majd az elmúlt kb. 60 év Land Art alkotásai közül 15db, számomra kiemelkedő helyspecifikus művet vizsgálok meg, melyek anyagát a helyszín adta terep biztosítja, kifejezőeszközeik tárháza szoros összefüggésben áll a Táj, a Természet és az Ember kapcsolatával.

A dolgozatom elsődleges célja a kiválasztott 15 mű alapos feltárása. Megvizsgálom, hogy miben rejlik az alkotások helyspecifikussága, hogy mi volt a művészek indíttatása, és az hogyan érvényesül a művek formavilágában. Feltárom a munkák léptékét és anyaghasználatát különböző térélmények leírásán keresztül és azt, hogy milyen érzéseket vált ki a bennük/rajtuk/körülöttük tartózkodás. Megkeresem, hogy a plasztikák az esztétikai és az érzelmi élményen túl betöltenek-e más funkciót. Kísérletet teszek annak a vizsgálatára, hogy bizonyos formai motívumok, anyaghasználati jegyek és az alkotók által átadni kívánt üzenetek milyen gyakran köszönnek vissza más land art alkotásokban."

A teljes dokumentum  itt olvasható. A felcsatolt képek a TDK dolgozat prezentációnak egyes diái.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.