Tipli bemutató a Kolibri Színházban - kritika

2020. 10. 02.
színházművészet
Kolibri Színház
A Tipli hősei életkezdő lakótelepi fiatalok, igen szerény perspektívával. "Kaparunk, mint a bolond, mégis kerül a siker / Ütött-kopott 1-es Golf, meg devizahitel..." Peti elhatározza, hogy márpedig ő kitör innen, elmegy az országból...

"A Tipli hősei életkezdő lakótelepi fiatalok, igen szerény perspektívával. Kaparunk, mint a bolond, mégis kerül a siker / Ütött-kopott 1-es Golf, meg devizahitel / Mondják ne ugass! mer’ itt minden megvan, ami kell / Felvétel a Mekibe, meg tescós álomkarrier – amint azt elrapelik. Peti (Nizsai Dániel) elhatározza, hogy márpedig ő kitör innen, elmegy az országból. Ésszerűen megállapítja, mi kell hozzá: nyelvtudás, pénz, munkalehetőség odakint. Haverjai segítségével – és a btk. több pontjának durva megsértésével – meg is szerzi mindezt. A vége aztán nemcsak a frappáns  slusszpoén (nem spoilerezem el), hanem a felismerés: Az emberek adják a biztonságot, akik ismernek, és akiknek számít, hogy mi van veled. Tudni akarod, milyen ember vagy? Nézz körül. Nézd meg, kik vesznek körül, kik fontosak neked és kinek vagy te fontos. Az ő tükrükből tudod, hogy ki vagy te. És mi marad, ha elveszik a tükröket? Csak te! Egyedül. És hirtelen fogalmad sincs, ki vagy nélkülük...

(...)

A Tipli-előadásban akad néhány kiemelkedően szép színházi pillanat, amikor stilizációvá csúcsosodik a kép, és a megjelenítési forma tökéletesen fejezi ki az érzetet. Ilyen, amikor Peti és Dóri szeretkezéseit Kőszegi Mari és Nizsai Dániel voltaképp a pár cipőjükkel játsszák el, vagy amikor a kábszeres trip keretében az egyik szereplő a plafonon jár.

A Tipli mai magyar fiatalokról ad képet. Nem az összesről és nem minden típusról persze. Aki nem fél látni, menjen és nézze meg.
 

Részlet Stuber Andrea Spiritusz Online-on megjelent kritikájából.
 

Írta: Krausz Attila
Színpadra alkalmazta a színészek improvizációi alapján: Tasnádi István
Zene: DSP és Monori András
Játsszák: Kőszegi Mari, Bárdi Gergő, Krausz Gábor és Nizsai Dániel
Rendezte: Vidovszky György

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus