Trautsch Károly kéziratai

2021. 10. 25.
zeneművészet
Budapest
Kezdetét vette Trautsch Károly autográf kottáinak kategorizálása, katalogizálása és feldolgozása.

Nulláról százra néhány hét alatt! Így lehetne jellemezni annak a folyamatnak a kezdetét, amely szeptember elején indulhatott el.

Kezdetét vette Trautsch Károly kéziratainak összegyűjtése digitális, kutatható formában, amihez a megfelelő kutatási engedély beszerzése is elengedhetetlen volt. Rendkívül örvendetes meglepetés, hogy a vártnál is sokkal több kézirat maradt fenn a mestertől, mint azt korábban sejteni lehetett, ugyanis a pedagógiai vonatkozású anyagokon, a nagybőgőre komponált szólóműveken és néhány egyéb darabon túl számos duett és átirat is létezik. Ez felveti a kérdést, hogy a Trautsch Károly Összkiadás hány kötetből álljon, hiszen az eredetileg tervezett négy kötet helyett, akár öt kötetre is szükség lehet. Ez bizonyára a folyamat során tisztázódik majd.

A kéziratok feltárásával párhuzamosan kezdetét vette a korabeli sajtó átkutatása is Trautsch Kásoly után és sok adatszerű információn túl, melyek a kéziratok datálásában játszanak majd szerepet, számos érdekes történet is fennmardt sajtóanyag formájában, ami remekül kiegészíti majd az összkiadás életrajzi kötetét, így egy mág teljesebb képet mutatva a nagybőgős kiválóságról. Szerencsére kifejezetten gazdag a korabeli sajtó Trautsch Károlyt említő és méltató cikkekben, így rendkíül sok sajtóanyagot kell alaposan átvizsgálni.

A kezdeti lelkesedést így egy fokozott lelkesedés váltotta fel és az öröm, hiszen a ártnál is több értékes, érdekes és izgalmas anyag láthat majd napvilágot!

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Bartók és Veress - Duók / Osztrosits Éva és Dani Imre koncertje

  2022. 03. 14., 18:00:00 — 2022. 03. 14., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: II. szonáta hegedűre és zongorára Veress Sándor: Nógrádi verbunkos Bartók Béla: II. rapszódia Bartók Béla: II. hegedű-zongora szonáta KÖZREMŰKÖDIK: Osztrosits Éva - hegedű Dani Imre - zongora
 • Bartók és Veress - Triók / Osztrosits Éva sorozata

  2022. 01. 22., 18:00:00 — 2022. 01. 22., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: Zongorás trió Veress Sándor: Klarinét-trió Veress Sándor: Baryton-trió (2 csellós változat) Bartók Béla: Kontrasztok KÖZREMŰKÖDNEK: Osztrosits Éva - hegedű / brácsa Kovalszki Mária - zongora Devich Gergely - cselló Szűcs Péter - klarinét
 • Szabó Borbála: Szülői értekezlet

  2022. 01. 22., 18:00:00 — 2022. 01. 22., 19:06:00
  színházművészet
  Színdarab egy szülői értekezlet formájában jelenről, múltról és jövőről. Gyerekekről, felnőttekről, rólunk.
 • Szilveszteri jótékonysági mulatság

  2021. 12. 31.
  művészetelmélet
  A Cleveland-i Szent Imre egyházközség december 31-én szilveszteri mulatságot szervez a templom javára.