Új akvarellek

2021. 04. 12.
képzőművészet
2021-es első akvarellek.

Az első negyedév gyűjtései alapján készülő képek téli és őszi motívumokat dolgoznak fel. A koncepció szerint "tájkép-térképeket" szeretnék létrehozni, amelyeken klasszikus tájképi tematika jelenik meg felülnézetből, térképszerűen, realisztikus ábrázolásmóddal. Az alkalmazott nézőpontból nem használhatók a hagyományos műfaji (tájképi) klisék. Az időjárás, fények megjelenítésére sajátos vizuális eszköztár áll rendelkezésre. Általános fogalmi szempontból nézve a képeken szereplő elemek nagy része nonfiguratívnak tekinthető, mivel a hétköznapokban nem látjuk őket ebből a szemszögből és a tudatunkban egészen más kép él róluk. Ezt ellensúlyozza, hogy az akvarellek klasszikus, réteges-lazúros festéstechnikával készülnek, az eljárásban irányadó a 18. századi, 19. század eleji angol akvarellfestés, részben konkrét korabeli módszertani anyagra alapozva. A tér és a tereptárgyak ábrázolásában nagy szerepet kapnak az ön- és vetett árnyékok, a körvonalas megoldások ebben a kontextusban értelmezhetetlenek lennének. Teljes mértékben hiányzik az ég és a felhők, amelyek egyébként az általános értelemben vett tájképek meghatározó részei.

A megvalósítás során viszonylagos újdonságot jelentett a megszokottnál nagyobb, 70x100 cm körüli méret. Egyes műveletekhez, mint például amilyen a nagy összefüggő felületek festése transzparens rétegekkel, új technikai megoldóképletekre, eszközökre volt szükség. A fehér részeknél különböző maszkolási lehetőségekkel kísérleteztem, a legtöbb esetben a folyékony gumi bizonyult hatékonynak. Különböző minőségű és felületű papírokat próbáltam ki, az eredeti elképzeléseim szerinti sima felületű "hot pressed" akvarellpapír funkcionálisan nem váltotta be teljes mértékben a várakozásaimat. A nagy méret -részben a kísérletezés miatt- a gyakorlatban a tervezettnél több időt igényel, ez az új megoldások bejáratásával reményeim szerint gyorsítható.

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • The Ceramics Bible, magyar vonatkozással

  2021. 09. 21.
  iparművészet és tervezőművészet
  A The Ceramics Bible Következő kiadása magyar keramikussal (is) az oldalain.
 • TALÁLKOZÁS

  2021. 09. 01., 10:00:00 — 2021. 10. 10., 19:00:00
  iparművészet és tervezőművészet
  TALÁLKOZÁS címmel nyílik kiállítás az 52. Eukarisztikus kongresszus tiszteletére.
 • Az Ébredés című zenés némajáték a Művészetek Völgye műsorán

  2021. 07. 24.
  színházművészet
  Marofka Mátyás első rendezése, az Ébredés című újcirkuszi-vizuális színházi produkció, a Művészetek Völgyében lesz látható.