Új munkák

2021. 04. 22.
képzőművészet
Textilfestési eljárások és a festészet

Az elmúlt időszakban figyelmem a textilmintázási és festési eljárások felé fordult. Már az előző év során elkezdtem kísérleteket folytatni a  hagyományos  batik technikával, és a növényi festékekkel. Első körben magát a hordozót vizsgáltam- a textil hordozó, vászon és fa lehetőségei és különbségeit az eljárásban. A színek nehezen irányítható intenzitása, árnyalata sokszor előre nem látható eredményeket produkált, ami azonban hasznos tapasztalatnak bizonyult képalkotás során. Az eljárás időigényessége és körülményessége azonban megmutatta, hogy sokkal szabadabban kell kezelni az eljárást. Az aprólékosság - ami képeimet jellemzi- kivitelezhető és izgalmas grafikai felületeket produkál, azonban festészeti technikákkal kombinálva még effektívebben tud működni. A másik eljárás, ami megragadta figyelmemet, a kékfestés volt. A jelenlegi helyzetben az eljárás gyakorlati részébe nem tudtam kellőképpen elmélyedni, de a képi világot és magát a kék színt, az indigot beépítettem kísérleteimbe.
 Érdeklődésem tárgya nemcsak a technika maga, hanem az  szimbólumvilág is, amit a hagyományos textilek világa megidéz, s mely sokszor a rárakódott dekoratív megformálást lehántva értelmezhető csupán-mindez saját képi világom tükrében.  Az ornamentika, az ismétlődés, ritmus és a geometria szerepe a képalkotásban, elemi szimbólumok és színek megjelenítése is erőteljesen foglalkoztatott, inspirált.
Ennek a kísérletezésnek, keresésnek a  tanulságai az alábbi képek. A technika, kifejezési forma jelenleg is  fejlesztés alatt áll, tehát maguk a  képek inkább egy folyamat állomásainak tekinthetőek. Törekvéseim között van nagyon aprólékos és részletező képi világom kitágítása, méretbeli növelése és 'lazítása".  Ezen felül pedig különböző színkísérleteket is folytatok.

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • The Ceramics Bible, magyar vonatkozással

  2021. 09. 21.
  iparművészet és tervezőművészet
  A The Ceramics Bible Következő kiadása magyar keramikussal (is) az oldalain.
 • TALÁLKOZÁS

  2021. 09. 01., 10:00:00 — 2021. 10. 10., 19:00:00
  iparművészet és tervezőművészet
  TALÁLKOZÁS címmel nyílik kiállítás az 52. Eukarisztikus kongresszus tiszteletére.
 • Az Ébredés című zenés némajáték a Művészetek Völgye műsorán

  2021. 07. 24.
  színházművészet
  Marofka Mátyás első rendezése, az Ébredés című újcirkuszi-vizuális színházi produkció, a Művészetek Völgyében lesz látható.