Vas Laci bemutató - Vojtina Bábszínház - ONLINE

2021. 01. 03., 18:00:00 — 2021. 01. 10., 18:00:00
színházművészet
Youtube
2021. január 3-án tartotta a Vojtina Bábszínház a Vas Laci című előadásának bemutatóját. Az előadás látványát és bábjait Horváth Márk tervezte.

2021. január 3. történelmi pillanat volt a Vojtina Bábszínház életében, hiszen most először fordult elő, hogy online tartották meg Vas Laci című új előadásuk bemutatóját. 
A vetítést ingyenesen lehet megtekinteni a Vojtina Bábszínház Facebook-oldalán, és a YouTube-csatornáján január 3-tól.

Az előadás látványvilágát és bábjait Horváth Márk a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa tervezte. A próbafolyamat egyáltalán nem volt zökkenőmentes: a járványügyi korlátozások miatt többször félbeszakadtak a próbák, így végül decemberben sikerült felvételt készíteni az előadásról.

Horváth Márk első nagyszínpadi tervezése ez az előadás. Boráros Szilárd mentorálásával alakítota ki a látványvilág koncepcióját, és ehhez a komplex konyhai világhoz, csatolta az alsó világ megjelenését is. A konyhában fellelhető kávédaráló "megnő" és egy mindenre alkalmas mulitfunkciós díszletté válik: Aranyvárat, Ezüstvárat és Gyémánvárat is meg lehet vele jeleníteni, illetve adekvát eszköz ez Laci felaprításához is, mikor a hétfejű Gyémántsárkány a varázskard birtokában ízekre szedi a főhőst. De szerencsére a Kovács hamar össze is kalapálja Vas Lacit ismét, a daráló egy másik oldalán.

Vas Laci  

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az üveghegyeken is túl, volt egyszer egy király, annak egy fia meg három lánya. A fiút Vas Lacinak hívták, mert olyan erős volt, mint maga a vas. No de nemcsak erős volt Vas Laci, de csintalan is: hét ördög lakott benne. Egy nap annyira megmérgelte magát a nővérei civakodásán, hogy azt kívánta, nyelje el őket a föld. És így is lett. Laci nem tehetett egyebet, útnak indult, hogy felkutassa a nővéreit. Ezzel vette kezdetét Laci útja az izgalmas kalandok és a hőssé válás felé. A magyar mese- és mondavilág egyik legmozgalmasabb klasszikusa Benedek Elek meséje nyomán, új köntösbe öltöztetett hagyományos bábtechnikák segítségével, élőzenével fűszerezve kel új életre a Vojtina Bábszínház színháztermében.

Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

Az előadás az alábbi linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=zZgm4iMzWwA&t=2273s

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • The Ceramics Bible, magyar vonatkozással

  2021. 09. 21.
  iparművészet és tervezőművészet
  A The Ceramics Bible Következő kiadása magyar keramikussal (is) az oldalain.
 • TALÁLKOZÁS

  2021. 09. 01., 10:00:00 — 2021. 10. 10., 19:00:00
  iparművészet és tervezőművészet
  TALÁLKOZÁS címmel nyílik kiállítás az 52. Eukarisztikus kongresszus tiszteletére.
 • Az Ébredés című zenés némajáték a Művészetek Völgye műsorán

  2021. 07. 24.
  színházművészet
  Marofka Mátyás első rendezése, az Ébredés című újcirkuszi-vizuális színházi produkció, a Művészetek Völgyében lesz látható.