VI.TEXHIBITION

2022. 01. 08., 17:00:00 — 2022. 01. 23., 18:00:00
iparművészet és tervezőművészet
Fuga - Budapesti Építészeti Központ
A hatodik alkalommal látható válogatásban 21 hazai designer újdonságai mellett a finn Marimekko egyik sztártervezője, Erja Hirvi munkái is megtekinthetők január 8-tól a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A 2015-ben Szigeti Szilvia ötlete nyomán megvalósult TEXHIBITION legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltött textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő kreatív lehetőségekre. A felkért designerek és gyártók szoros együttműködésében prototípuskollekciók valósulnak meg, amelyeket a projektben részt vevő tervezők később szabadon felhasználhatnak, illetve közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat. Az aktuális újdonságok egy részét hagyományosan a Határtalan Design kiállítás keretében láthatta először a nagyközönség.

A TEXHIBITION keretében az eltelt hat évben több, mint 50 textiltervező közel 200 különféle minta- és színvariációból álló prototípuskollekciója jött létre, amelyben jó néhány textilgyártó működött közre. A különféle stílusirányzatok mentén dolgozó textiltervező iparművészek – jacquard és nyüstös szövéssel, transzfer és digitális nyomással készülő – lakástextiliái mellett egyedi alkotások is helyet kapnak a kiállításon. A kezdeményezés a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben 4-5 pályakezdő fiatal textilművész is meghívást kap a részvételre.
Idén 21 alkotó munkái lesznek láthatók, amelyek kivitelezésében a Meritum Kft. - Aste Bútorszövet és Lakástextil, a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft. vett részt.

A kötött technológiákra tervezett textileken kívül Pájer Emília és Vereczkey Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművészek egyedi alkotásain kívül az Laguna Lakástextil Kft. által 2018-ban alapított, a Határtalan design kiállítás textil kategóriában díjnyertes alkotása, Zimonyi Gwendolin 3D animációval készült innovatív munkája és videoanimációja is látható lesz.

A TEXHIBITION minden évben meghív külföldi alkotókat is; idén a finn Erja Hirvit, a világhírű MARIMEKKO egyik tervezője a vendégkiállító. A designer munkáinak meghatározó eleme a természethez fűződő rendkívül szoros kapcsolat, sokszor merít ihletet utazásai során is. Látványos munkáit dekoratív, nagyvonalú grafikák, humor, hol élénk színhasználat, máskor ennek ellenkezője, finom és visszafogott tónusok jellemzik.

A projekt idén szorosan együttműködik az Átlátszó Hang újzenei Fesztivállal. Ezúttal a FUGA tereiben a kiállított textilek
nyújtanak inspirációt és egyben kulisszát a Kamara Kör közreműködésével megvalósuló nyitókoncerthez, valamint
az Átlátszó Hang újzenei Fesztivál zárókoncertjéhez is. Utóbbi esetében az elhangzó darabok szólistái a művekhez
leginkább illő textilek előtt szólaltatják meg a kompozíciókat, reflektálva a textiltervezésben és a zeneművekben egyaránt
megjelenő közös nyelv, a ritmus, a különböző formai és tartalmi egységek vizuális és zenei megjelenítésének termékenyítő
egymásra hatására.

KIÁLLÍTÓK: Balázs Viola, Bene Vivien, Csíkszentmihályi Réka, Harányi Viki, Horváth Evelin, Kanics Márta, Kollár Ágnes, Koós Daniella, Lőrincz V Gabi, Molnár Réka, Molnár Viktória, Pájer Emília, Regős Anna, Söptei Eszter, Szabolcs Erzsébet, Szabó Viktória, Szigeti Szilvia, Ujváry Berta, Vereczkey Szilvia, Vető Márta, Vörös Tara Zsófia, Zimonyi Gwendolin.

VENDÉG KIÁLLÍTÓ: Erja Hirvi (FI)

HELYSZÍN: FUGA Budapesti Építészeti Központ, Budapest V. Petőfi Sándor u. 5.

A kiállítás 2022 január 9. – 23. között látogatható.
Nyitvatartás: hétfő – vasárnap 13:00 – 19:00, kedden ZÁRVA

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

A kiállítás 2022 január 9. – 23. között látogatható.
Nyitvatartás: hétfő – vasárnap 13:00 – 19:00, kedden ZÁRVA

A kiállításmgnyitó programja:
A kiállítás rendhagyó módon szakmai beszélgetéssel, az alkotók részvételével tárlatvezetéssel és a Kamara Kör koncertjével nyílik.
Meghívott vendég: T. Doromby Mária Ferenczy Noémi-díjas textilművész.
A megnyitó háziasszonya: Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a kiállítás kurátora.
Közreműködnek a Kamara Kör ifjú művészei, Tóth Kristóf (hegedű) és Radnóti Róza
(zongora). Előadásukban Ravel: G-dúr szonáta hegedűre és zongorára - II., III. tételét hallhatják az érdeklődők.

A megnyitóról videófelvétel készül, amely a FUGA Budapesti Építészeti Központ YouTube csatornáján megtekinthető 2022. január 9-én 10:00 órától. https://www.youtube.com/user/fugabudapest.

Tárlatvezetés és szakmai nap - Január 20. (csütörtök) 17:00
A programot a járványügyi helyzettől függően személyesen, vagy online rendezzük meg.
Pontos információ január 17-től a FUGA honlapján: fuga.org.hu

Finissage
2022. Január 23. 18:00
Az Átlátszó Hang újzenei Fesztivál zárókoncertje
Részletes műsor:
https://atlatszohang.hu/fesztival-2021/

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus