Gyógyfürdő
2022.08.20 04:17:02


A Hunguest Hotels Fotográfiai Gyűjtemény által támogatott Szebeni Műhely tagjaként a 2019-es fotográfiai alkotótelepen a gyulai gyógyfürdőt választottam témaként, a barna gyógyvizű fürdőben történt fényképezés során pedig megerősödött bennem a döntés, hogy a magyarországi gyógyfürdők dokumentálásával hosszabb távon szeretnék foglalkozni.

Bár számomra mindig az emberábrázolás a legfontosabb, maga a gyógyvíz is kiemelt szerepű a tervezett sorozatban. Magyarország ugyanis ilyen szempontból is egyedi, nagyon gazdag gyógy- és termálvizekben, az ország területének mintegy háromnegyed része alatt található gyógyhatású forrás vagy termálvíz. Hévízkészlete és az országban található 150 meleg vizes gyógyfürdő pedig világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban pedig egyedülálló. Izland után Magyarországnak van a legnagyobb felszíni termálvízkészlete a világon, a gyógyvizes hőforrások pedig az ország valamennyi régiójában előfordulnak, és számos gyógyfürdőt táplálnak. Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa. Kijelenthetjük, hogy Budapest a fürdők városa, Magyarország pedig a fürdők országa, a gyógyfürdők pedig abszolút hungarikumok, melyek világviszonylatban is különleges turisztikai vonzerőt adnak.

A fürdőkhöz kapcsolódó komplex gyógyszolgáltatások, a gyógyfürdőzés tudományosan igazoltan számos betegségen segít, ezt már kétezer évvel ezelőtt a rómaiak is felfedezték. Jelenleg pedig kiemelt turisztikai célpontokként számos magyar és külföldi vendégnek biztosítanak helyet és teret a gyógyulásra, a pihenésre vagy egyszerűen a társasági érintkezésre.


Képek, állományok