Sárvidék
2022.08.20 04:16:47


A Sárvidék egy hosszú távú fényképészeti projekt, a magyar földutak menti élet mellett az elvándorlás és a helyi mindennapi problémák személyes perspektívája.

Magyarország számos megyéjében élnek életvitelszerűen és kényszerűen földutak mellett, melyek száma elképesztően magas. A kistelepülések egyik legnagyobb problémáját és fejlődésük gátját manapság a közutak állapota jelenti: Magyarországon az önkormányzati közutak több mint 70 százaléka ugyanis kiépítetlen, azaz burkolattal nem rendelkező földút. Ez az arány pedig a Dél-Alföldön a legmagasabb, ahol 80% körüli az önkormányzati kiépítetlen utak aránya.

A földutak menti mindennapi problémák jelképes települései a Csongrád megyei Csanytelek és Tömörkény, ahol a lakosság harmada él földutak mellett – a Tisza közelében pedig olyan a talaj, hogy esős időben mind járhatatlanná válnak. A helyben élők mindennapjai merőben eltérnek a városban lakók által megszokott körülményektől és naponta kell együtt élniük a betonutak hiányával. A kistelepülések és zsákfaluk elnéptelenedése, a vidéki elvándorlás évről évre növekvő probléma, de az itt élők zöme születésétől kezdve ragaszkodik a helyben maradáshoz.

A sorozat a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj és a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Ösztöndíjának támogatásával készült.


Képek, állományok