"Mély kútba tekinték" – egy ösztöndíjas zárszámadása. 2019 (1. rész)
2021.08.09 06:17:33


„ A kapufélfánál arany gyökeredzik”

A 2019 – es év elejének alkotói időszakát és annak termését az idézett csíki népdal foglalja össze legszebben, mert a legnagyobb kincseket nem a távoli egzotikus világokban találjuk, hanem a „kapunkon belül”. A saját székely-csángó népi műveltségünk,  a népünk lelki világában ott lakozó Ősképek számtalanszor korunk, napjaink legaktuálisabb történéseire is választ adnak. A tanulmányozott archaikus és ősképekkel telített imák, a nép lelkét legszebben kinyitó népdalok, a népi leleményesség a mondákban és hiedelmekben egy ősi és őskori világszemlélet és hitvilág mai méltó tükröződései, továbbéltetői.

2019 februárjában nyílt Svédországban, Stockholmban, a Magyar Házban  kiállításom, ahol a nagyszámú érdeklődőknek a Székely mese- és mondavilág szürreálisabb képi megjelenítését mutattam be.

„... Gondoljuk csak végig, hogy ezek a százötven évesnél is öregebb tárgyak, amikor létrehozták őket – talán még mielőtt fiataljainkat bokrétásan vitték meghalni Doberdóra, Piávéba vagy talán még a segesvári csata előtt olyan öreg fák anyagából készültek, amelyek lehet még az 1764-es Madéfalvi veszedelem vagy akár az 1568-as Tordai országgyűlés idején voltak csemeték! Ezeket  a fadarabokat kelti most új, nemesebb életre Csomortáni Gál László (…)” (Bereczki Veress Bíborka megnyitóbeszéde). Ugyancsak februárban, Dánia fővárosában, Koppenhágában a Café Cadeauban nyílt az „Asking the tree”- című kiállításom. (lásd: külső hivatkozás)

A 2019-es év elejének bő alkotói terméséből jutott még egy emlékezetes kiállításra a Magyar Művészeti Akadémia rendezésében. Ezúttal a  Makovecz  Központ és Archívum volt a „házigazda” áprilisban és májusban. A kiállítást néhai Jankovics Marcell az MMA akkori alelnöke nyitotta meg.  

„A Makovecz Központ és Archívum, a közösségi tér olykor kiállítási helyszínként  is funkcionál, többek közt Csomortáni Gál László képzőművész, az MMA ösztöndíjasa is itt mutatta be műveit a nagyközönségnek. A programok szervezésekor mindig gondosan ügyelnek arra, hogy az adott esemény, ha nem is teljes egészében, de valamilyen szinten kötődjön a mester alakjához,  vagy párhuzamba állítható legyen világhírű munkásságával. Csomortáni Gál László képzőművész kiállítása egy új és szokatlan tárlatot hozott létre úgy,  hogy az adott térhez igazította és alkotta a kiállítást. Az ablakok is a kiállítás részévé váltak, a külső és a belső tér összeköttetésbe került az áttört régi fára festett képek által.” (MMA – negyedéves lapja)


Külső hivatkozások (videó, audió stb.)