Funkcionális és szerethető „miniszobrok”
2023.08.21 02:42:47


Karakó Zsana vagyok a Lampala brand létrehozója.

A Lampalák különféle anyagokkal kombinált kemény- és trópusi fa ékszerek.

A Lampala tárgyak és ékszerek ötvözik a szobrászat mindkét alkotási metódusát. A fából kibontom - a felesleget lehántva - a végső formát, az ezüstből, kerámiából, de akár még a 3D nyomtatást is ide vehetjük pedig felépítema 3 dimenziós tárgyat. Alapvetően kemény és egzotikus fákat használok, így az első és legfontosabb az volt, hogy a viselés ne okozzon problémát, ellenálló legyen az ékszer, ne repedjen, törjön illetve száradjon ki. Így alakult ki a Lampala technológiája. 

A fához társítom és rendelem a többit. Eddig üveg, porcelán, ezüst, réz illetve a 3D nyomtató által használt PLA anyagokat használtam. Formáim javarészt szabad "firkálásból" születnek, de sokszor természeti formák adják az ihletet. Megalkotásuknál mindig a kint-bent, a külső-belső disszonanciája, vagy éppen harmóniája inspirál, a fa pedig már eleve hordozója annak az információnak, amiből aztán ékszer lesz, ezért a természetesség, organikusság magától értetődő jellemzője a Lampaláknak.

A név egy halandzsa szó, aminek ritmusa számomra gömbölydedséget sugároz.

Funkcionális és szerethető „miniszobrok”

Míg egy kerámia szobrot a vitrinbe vagy a polcra teszel, a Lampala „miniszobrait” közvetlenül a testeden viseled, használod, érintkezel vele. Azon túl, hogy mutatós formák, fontos, hogy minél több érzékszervet bevonjon az élvezetük és akár legyen valami plusz funkciójuk. Fontos a tapintás, a kéz végigfuttatása a formák kitüremkedésein és bemélyedésein, de ugyanilyen nyugtató hatással bírnak a mozgatható ásvány- vagy üveggömb elemek. Izgat még a szaglás, a fa saját, vagy a különféle impregnálásra használt olajok illata, de ezt erősíti a krémparfümöt vagy parfümolajat tartalmazó aromaterápiás medálok ötlete. Izgat még a fény, az üveggolyón átszűrődő és vetülő fény esztétikája is. Kimeríthetetlenek és nagyon izgalmasak a különféle anyagok kombinálásában rejlő lehetőségek.

A továbbiakban is ezeket szeretném még tudatosabban, kifejezőbben és kreatívan kombinálni, úgy hogy harmonikus egységbe kerüljenek és az egyes anyagok és  megmunkálásuk között is átjárhatóság legyen. A 3D tervezés és nyomtatás integrálása, szerves egységbe olvasztása a hagyományos tárgyalkotási metódusokhoz való közelítése is egy elérendő cél. 


Képek, állományok