"Feltekinték Napkeletre..."
2019.09.23 07:10:23


A harmadik negyedév legfontosabb eredményének a keleti végeken, Kosteleken és környékén tett tanulmányi utam képi anyagának létrejötte. 

A környéken élő népi kultúra még nyomonkövethetősége erős motivációt adott ,hogy a Csíksomlyóval kapcsolódó, a Napkultusz még élő megjelenéseit tanulmányozva, egy olyan képzőművészeti látásmódot hozzak létre amelynek gyökerei mélyen a múltban, a régi emberek KÉPzeletében élt. 

Az archaikus kosteleki népi imák, ráolvasások, népdalok még szépen éltetik ezt az ősi hitvilágot ,amely a Fény és a Sötétség duális harcára épül. Az életem része ez a képi világ, mert teljesen beleszülettem ebbe ...a magas hegyek sötétsége és a kevés látszó ég fénye is ezt a konfrontálódást adja a mindennapjainkban is, itt a Karpátok keleti határvidékén .

Még ki szeretném emelni a Fák szerepét ezekben az alkotásokban...ezek is hordozzák a vidék szellemiségét. Itt nevelkedtek és többszázéves létük alatt tároltak egy olyan hatalmas információhalmazt ,amelyet tiszta szívvel használok is a képeken...A fák rideg és kemény erezete,görcsei azonosak ennek a népnek az érzésvilágával ,szervesen összenőttek az idők során. 

Nagyon fontos tény, hogy ezek az archaikus gondolatok,kortárs problémákra vetíthetők...Például, a Földdel való viszonya az embernek a "Szent arcodat köpdösték .." című alkotásomon nyilvánvaló, de rávetíthető a székelység kortárs problémáira ,megaláztatásaira is...

Olyan kortárs képzőművészetre törekszem, mely mintegy "tanítómese" helyére rakhatja a kor erkölcsi csúszásait és ezzel az ősi látásmóddal, ősképekkel hitet is teremthet az Ember tévelygésének felismerésére. 


Képek, állományok