Portfólió
2020.02.06 06:26:21


Dr. Margittai Gábor évtizedek óta járja a Kárpát-medencét, illetve Ázsiának és Afrikának azon zugait, ahol a magyarság jelenlétének bizonyítékai fellelhetők. Különös tekintettel a szórványterületekre, amelyek egy népcsoport felmorzsolódásának reménytelenségét és az újjáéleszthetőség felelősségét ugyanúgy sugározzák. A témában az alábbi könyveket publikálta:
Agyagcsónak (Magyar Napló, 1999)
Külső magyarok (Nemzet Kiadó, 2005)
Mi a madzsar? (Scolar Kiadó, 2009)
Trianoni menyecske (Scolar Kiadó, 2010)
Utazás a végeken (Scolar Kiadó, 2011)
Szamár-sziget szellemkatonái (Külső Magyarok Kiadó, 2014)
Tiltott kastély (Külső Magyarok Kiadó, 2017)
Ugyancsak szórványkutató munkájához tartozik – a halottak szórványa bemutatásaként – első világháborús kutatása, amely egy elfeledett történet, a balkáni halálmars és a szardíniai haláltáborok eseménysorozatát dolgozta föl, és tette nemzetközi szinten a közbeszéd részévé. A projekt egyedülálló módon könyv, nemzetközi multimédiás vándorkiállítás és ismeretterjesztő film (Szamár-sziget rabjai) egymást erősítő egysége. A kutatás fejleményeként részt vett az Áder János köztársasági elnök és Simicskó István honvédelmi miniszter vezetésével Asinarán a nagy háborúban a szardíniai szigeten hősi halált halt magyar hadifoglyok tiszteletére állított emlékkereszt és -tábla avatásán.
Az ennek mintájára megvalósított új projekt, a Palotaforradalom Erdélyben című program ugyancsak könyv, kiállítás és filmsorozat hármas egységével, kiemelt társadalmi figyelmet kiváltva mutatja be az erdélyi magyar történelmi családok jóvátételi küzdelmét.
Hadifogoly magyarok a nagy háborúbanEmberi sorsok Szibériától Szardíniáig című, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével megvalósult nemzetközi multimédiás vándorkiállításuk – melynek díszmegnyitója 2017 decemberében volt a Budapesti Történeti Múzeumban, és amelyet kiemelt érdeklődés kísért – száz év óta először dolgozta föl a hadifogolykérdést széleskörűen, emberi történeteken keresztül bemutatva a magyarok szenvedéseit a világ lágereiben.
A külhoni magyarságról, szórványmagyarságról honlapot vezet, mely beszámol az aktuális kutatásokról, a témában megvalósított programokról fotóanyaggal és videodokumentációval.


Külső hivatkozások (videó, audió stb.)

Képek, állományok