kert, tál, etetőszék
2019.04.27 09:00:38


Ez a három munkából álló sorozat a bűn kérdésével foglalkozik. A bűn  a profán életben is ismert fogalom. Megvan ez egyházi és a világi meghatározása és büntetés is rendelődik hozzá. A munkák elkészítése közben leginkább az érdekelt, hogy ezt a fogalmat minél komplexebben mutassam fel. 

A sorozat első darabja a „kert”, amely a maga formai abszurditásaival az Ószövetségből jól ismert paradicsomkerti bűnbeesés kérdését, illetve annak szükségességét(?) használja szellemi háttérként.

Az „etetőszék” valójában folyamatműnek tekinthető, hiszen a munka alumínium tölcséréből lassan (napokig) csepegő fáradtolaj beszennyezi, megfesti a munka alsó részében kifeszített textildarabot. 

A „tál” - „hits meg izsóppal” egy megtisztulási rituális kézmosótál, amelyben a néző a fáradtolajban képzett tiszta vízben tud kezet mosni. A gesztusban ismét szembesülünk a jelenség abszurditásával, de ugyanakkor a valós vággyal is. A tál peremén héberül, görögül, latinul és magyarul (összesen 1000 betű) Dávid király megtisztulási zsoltárának egy részlete olvasható.

 


Képek, állományok