Osgyáni Gábor dokumentumfilmjei
2020.07.21 07:54:51


Portfóliom keretében a saját rendezésben készült dokumentumfilmek közül kívánok nyújtani egy válogatást. A filmek jól tükrözik érdeklődési körömet, filmes megközelítési módszereimet.

Az alkotások két csoportra oszthatóak:

Az egyik csoport, a hátrányos helyzetű emberek életeseményeit bemutató, kulturális antropológiai szemlélettel készülő filmek. Ezek egyrészt a megértést és a szolidaritás kialakítását célozzák, másrészt magukban hordozzák a szerencsésebb sorsú társadalmi csoportokhoz való kapcsolódás esélyét. Jellemzően pozitív üzenetet kívánnak közvetíteni, ez által a karakterek cselekedetei mintaként szolgálhatnak a hasonló élethelyzetben élő nézők számára.

A filmek másik csoportjához azokat az alkotásokat sorolom, amelyek a film, mint vizuális művészeti műfaj eszközeit felhasználva közvetítik a XX. századi magyar történelem sorsfordító eseményeivel kapcsolatos ismereteket, érzéseket, narratívákat a mindenkori néző számára. A sokszor nyomasztó, tragikus események feldolgozása, a kollektív emlékezetbe való elhelyezése, értelmezése kiemelten fontos számomra. Nagy szerepe van az identitás erősítésében, a generációkon átívelő traumák feloldásában, a társadalmon belül feszülő, múltban gyökerező konfliktusok enyhítésében, a párbeszéd kialakításában.

Vallom, a néző érdeklődésének fenntartásához elengedhetetlen a technikailag is hibátlan, magas szintű esztétikai megoldásokat alkalmazó képalkotási metódus, a dramaturgiailag feszes szerkesztés, a sokszor többletjelentéssel is bíró formanyelvi megoldások alkalmazása. Az ismeretátadást a különböző infotainmant elemek is segítik, melyek művész igényességgel történő kidolgozása magas minőségű vizuális élményt biztosít.

Ez utóbbi csoportba tartozó alkotások jelentik a referenciát jelen ösztöndíj pályázatomhoz. Az eddig elkészített filmjeim listáját a szakmai önéletrajzom tartalmazza. A részletesebben ismertetni kívánt alkotásaim alapadatait és jelenetfotókkal ellátott rövid összefoglalóját a csatolt szakmai portfólió tartalmazza.

Az elmúlt 4 évben készült dokumentumfilmek trailereinek online elérhetőségét mellékelem.


Külső hivatkozások (videó, audió stb.)

Képek, állományok