"Mély kútba tekinték" – egy ösztöndíjas zárszámadása. 2019 (2. rész)
2021.08.09 06:21:00


2019-és év második fele a folytonos kiállítások időszaka volt, természetesen emellett az alkotás sem állhatott le. „Feltekinték Napkeletre! A harmadik negyedév legfontosabb eseményének a keleti végeken, Kosteleken és környékén tett tanulmányi utam képi anyagának létrejötte. A környéken élő népi kultúra még nyomon követhetősége erős motivációt adott, hogy a Csíksomlyóval kapcsolódó, a Napkultusz még élő megjelenítését tanulmányozva, egy olyan képzőművészeti látásmódot hozzak létre, amelynek gyökerei mélyen a múltba, a régi emberek képzeletében élt.

Az archaikus kosteleki népi imák, ráolvasások, népdalok még szépen éltetik ezt a hitvilágot, amely a Fény és a Sötétség duális harcára épül. Az életem része ez a képi világ, mert teljesen beleszülettem ebbe a magas hegyek sötétsége,  a kevésbé  látszó ég fénye is ezt a konfrontálódást adja a mindennapjainkban is, itt a Kárpátok keleti határvidékén.

Ki szeretném emelni a fák szerepét ezekben az alkotásokban. Ezek is hordozzák a vidék szellemiségét. Itt nevelkedtek és több-száz éves létük alatt tároltak egy olyan hatalmas információhalmazt, amelyeket előszeretettel használok is a képeken. A fák rideg és kemény erezete, görcsei azonosak ennek a népnek az érzésvilágával, szervesen összenőttek az idők során. Nagyon fontos tény, hogy ezek az archaikus gondolatok Kortárs problémákra vetíthetők. Például a földdel való viszonyára az embernek. amely a  „... Szent arcodat köpdösték ...” – című alkotásomon is nyilvánvaló, és rávetíthető a székelyek Kortárs problémáira, megaláztatásaira is.

Olyan kortárs  képzőművészetre törekszem, amely mint egy „tanítómese” helyére rakhatja a kor erkölcsi csúszásait, és ezzel az ősi látásmóddal, ősképekkel hitet is teremthet az Ember tévelygésének felismerésére. 2019 júniusában tanulmányi úton voltam Norvégiában, ahol összehasonlítottam vidékünk népi kultúrájának természetét és fogalmazásmódját az ősi viking és a múlt századi norvég népművészet készségein látható motívumkinccsel. Az eredmény megdöbbentő rokon- nyelvezetről tanúskodik! Június 6-án nyílt Oslóban a „Napba öltöztetett” című kiállításom a Magyar Nagykövetség dísztermében. A kiállítást György Attila író, az MMA ösztöndíjasa nyitotta meg.


Külső hivatkozások (videó, audió stb.)