Vidák Annamária
2019.11.18 08:36:36


Tevékenységem három részből áll: Kutatás - Alkotás- Oktatás

Vidák Anna vagyok, nemezkészítő és művésztanár, az Igen-ez Műhely vezetője.

Szüleim Nagy Mari és Vidák István, a Népművészet Mesterei nemezkészítők gyermekeként természetes módon nevelődtem bele a különböző kézműves tevékenységek művelésébe és oktatásába, az évkörhöz kapcsolódó ünnepekbe, melynek a Kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Kézműves Műhely adott otthont. Nemezművészeti képzéseiken 14 évig voltam segédtanító óvodástól a felnőtt korosztályig. Önállóan 17 éve alkotok és tanítok nemezkészítést, szervezek kiállításokat, találkozókat, veszek részt kutatóútakon.

Mestereim, akiknél külföldön, inasként tanultam 14-24 éves korom között:

Katharina Thomastól (D) a vékony, nuno nemez megmunkálását tanultam, amely technikákkal lakástextileket és vékony filz anyagokat tudok készíteni. May Jakobsentől (N) a selyem-nemezruha készítést valamint az alapanyagok : a selyem és a gyapjú festését tanultam meg. Claudia Gemeintől (D) nemeztakaró készítést, Mehmet Girgictől (TR) a növényi festést, dervis süveg készítést, török nemeztakaró készítést. Kétszer 1-1 hónapig jártam Kirgízia és Kazahsztán nemezkészítő, nemezsátor készítő műhelyeit és dolgozhattam együtt helyi pásztor asszonyokkal.

Leginkább a hagyományban gyökerező, de megújuló selyem-nemez öltözetek és a szakrális textilek érdekelnek, ez lesz a 3 éves programom témája is.

Az előttem álló nagy kihívás abban áll, hogy jobb módszereket, más termékeket, technikákat találjak; ezáltal elérhetőbbé tehessem ezt a megújult kelmét a mai kor számára. Vallom, hogy a jó népművészeti tárgy használata emeli az emberek életminőségét, segíti identitásuk megélését.


Képek, állományok