"Mély kútba tekinték" – egy ösztöndíjas zárszámadása. Amerika felfedezése
2021.08.09 06:21:36


Az év vége felé már egy nagyobb kihívásnak voltam részese. November 2-án a Széchenyi István Társaság meghívására,  New York-ban nyílt kiállításom, a Magyar Házban „Föltekinték napkeletre” – címmel. A tárlat anyaga a kosteleki népi imák és ráolvasások nyomán készült alkotásaim, amelyek szöveges idézeteit feldolgozva egy ősi archaikus hitvilág megjelenítését igyekszik újraéleszteni. a kiállítás az Amerikai Egyesült Államokban történő kiállítás sorozat első állomása.

A kiállítást Géczy Gábor,  Heinczinger Miklós nyitották meg. A sorozat második „állomásának” a Hungarian Cultural Aliance – Magtár adott otthont Los Angelesben,  novemberben.

 „Kostelek archaikus imáinak és ráolvasásainak ősi képi világát igyekszik bemutatni a képzőművész oly módon, hogy kortárs és aktuális problémákra mutat rá. A Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjasának feltett szándéka, hogy olyan művészetet vinni a nagyvilág elé, amelyet különben Tóth Menyhért is megálmodott, és amely a „magyar ízet” a magyar kultúra szerves és egyedi látásmódját igyekszik megjeleníteni.”  (Géczy Gábor)

Az év végéhez közeledve, az archaikus imák miszticizmusa után, ráhangolódtam gyermekkorom és napjaink Fény születését, a Roráték hajnali hangulatát megidéző énekeire. Itt is mély üzenetek vannak elrejtve, úgy az énekekben, mint az alkotásaimban.

„... Ébredj ember mély álmodból...”  az első alkotás a sorozatból az indító üzenet, és az egész sorozat erre a felszólításra épül. Az ember parányiságát, az Univerzumhoz mérten, hamar elfeledi gyarlóságával. Az adventi időszak ad esélyt ráébredni  az egyszerűség, tisztaság és az igazi emberi tulajdonságok megértéséhez.


Külső hivatkozások (videó, audió stb.)