Portfólió
2020.02.06 06:23:50


Major Anita évtizedek óta járja a Kárpát-medencét, illetve Ázsiának és Afrikának azon rejtett zugait, ahol a magyarság jelenlétének közvetett vagy közvetlen bizonyítékai fellelhetők. Különös tekintettel a szórványterületekre (térben, időben egyaránt). A veszélyeztetett végvidékeken tett utazásokat, történelmi oknyomozásaikat megörökítő riportjai, fotóriportjai rendszeresen megjelennek a Magyar Nemzet napilap szombati mellékletében, a Lugasban; illetve a témában az alábbi könyvek szerkesztője/szöveggondozója/fotósa volt:
Mi a madzsar? (Scolar Kiadó, 2009)
Trianoni menyecske (Scolar Kiadó, 2010)
Utazás a végeken (Scolar Kiadó, 2011)
Szamár-sziget szellemkatonái (Külső Magyarok Kiadó, 2014)
Tiltott kastély (Külső Magyarok Kiadó, 2017)
Különösen fontosnak tartja a képi dokumentációt azokon a helyeken, ahol már csak egy-egy sírfelirat, templomi freskó, kastélyrom vagy katonai egyenkereszt emlékeztet az eltűnő magyarságra – az eltűnt időre. Ugyancsak szórványkutató munkájához tartozik – a halottak szórványa bemutatásaként – első világháborús kutatása, amely egy elfeledett történet, a balkáni halálmars és a szardíniai haláltáborok eseménysorozatát dolgozta föl, és tette nemzetközi szinten a közbeszéd részévé. A projekt egyedülálló módon, három különböző terület bevonásával széles társadalmi rétegek számára juttatja el Szamár-sziget szellemkatonáinak történetét. Könyv (melynek szerkesztője, szöveggondozója, fotósa), nemzetközi multimédiás vándorkiállítás (melynek egyik létrehozója és kurátora) és 52 perces ismeretterjesztő film (Szamár-sziget rabjai, melynek rendezője, szinkronrendezője) egymást erősítő egysége e projekt lényege. A film telt házas díszbemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében volt. A kutatás fejleményeként részt vett az Áder János köztársasági elnök és Simicskó István honvédelmi miniszter vezetésével Asinarán a nagy háborúban a szardíniai szigeten hősi halált halt magyar hadifoglyok tiszteletére állított emlékkereszt és -tábla avatásán.
Az ennek mintájára megvalósított új projekt, a Palotaforradalom Erdélyben című program ugyancsak könyv (melynek szerkesztője, szöveggondozója, fotósa), kiállítás (melynek egyik létrehozója és kurátora) és filmsorozat (melynek rendezője/társrendezője, operatőre, narrátora) hármas egységével, kiemelt társadalmi figyelmet kiváltva mutatja be az erdélyi magyar történelmi családok jóvátételi küzdelmét. A nemzetközi multimédiás vándorkiállítást a Pesti Vigadóban Lévai Anikó jószolgálati nagykövet nyitotta meg. 

A külhoni magyarságról, szórványmagyarságról honlapot működtet, mely beszámol az aktuális kutatásokról, a témában megvalósított programokról fotóanyaggal és videódokumentációval. A közelmúltban két, az NMHH Médiamecenatúra által támogatott filmje nyert jelentősebb fesztiváldíjakat: a Rostás Pál feltámadása az I. Hét Domb Filmfesztiválon; a Szamár-sziget rabjai a XVII. Lakiteleki Filmszemlén.


Külső hivatkozások (videó, audió stb.)

Képek, állományok