"..igyál gyöngyharmatot ..!" – Hetedik negyedéves beszámoló
2020.12.17 04:42:19


" A régi imádságokat, amelyek nincsenek könyvben, hanem az öregek tanították rea a fiatalokat...azokat a Jó Isten hagyta ezeknek a tudósoknak, mert az Isten úgy teremtette őköt ,hogy tátos vót mindegyik, s mindent tudott..."

Ezen gondolatsorból kiindulva,egyfajta örökség megőrzésnek is megfelel munkásságom...De ebben az esetben egy olyan ,a nagyközönségnek ismeretlen,képi világba igyekszem betekintést nyújtani ,amelyet tudomásom szerint,soha meg sem próbált képzőművész ábrázolni..

Szöveges gyűjtemény nagyon sok létezik már, Erdélyi Zsuzsanna, Takács György, Tánczos Vilmos, nagyszerű archaikus ima, ráolvasás és szentes ének gyűjteményeket adtak a jövendőnek ..

Ezek közül is Takács György gyűjteménye érintette legjobban szülőföldem ezen világát..Nagy segítségemre volt az újabb gyűjtésekben, és így még jobban sikerült felidéztetni ezen emberek archaikus imavilágának világképét. 

Izgalmas és katartikus élmény a többszázéves régi fáknak , deszkáknak ,amelyek ezen imák és ráolvasások születésének idejéből valók, a megnyilatkozása..

Az időbeli kapcsolódási pont is fontos,mert abban a hit- , és hiedelemvilágban munka közben megtett "időutazás " egy napjainkba kevésbé ismert szellemvilágba "röpít "..

Tehát a fák, deszkák évszázadok során létrejött patinája,  színvilága ,felülete amely segít és üzen erezetével, görcseivel egykorú ezen imák, ráolvasások születésével. 

Munkáimat ez a szellemiség hozza létre ,ezért igyekszem munka közben úgy hangolódni, hogy minnél hűebb átéléssel és alázattal adhassam vissza ezen idők spirituális üzeneteit. Mert napjainkban is ugyanúgy érvényes társadalmi-, lelki- és közösségi problémákra adnak választ és segítik a gyakorlóit a kiegyensúlyozott és teljesértékű életre..Sőt, napjaink embere sokkal több lelki problémával küzd, mint az imák, ráolvasások létrehozói, leképezői!

A transzcendens hatást és az időutazást úgy igyekszem erősíteni, mélyíteni képeimen, hogy az erezet és a görcsök által "szabadabban " hagyott felületen aranyszínt  használok...Ezenbelül is igyekszem különböző fehérek, sárgák, narancssárgák , a csipkék, különböző természetből vett anyagok ,falevelek, búzamagok, szénák, búzakalászok ,földdarabok használatával még több dimenzióba bepillantást adni a nézőnek. Az idő hatása adta sötétbarna deszkák az alkotás folyamatának kezdetén egyhangú sötétséget rejtenek..A fény, az üzenet már a fával való közös szellemi munka gyümölcse..Alázat és ráhangolódás nélkül nem enged a régi anyag beavatkozni a felületén, minden ecsetvonás, mozdulat csakis az ő "engedélyével " adhat hiteles megfogalmazást .Egy olyan ,ma szavakban megfogalmazhatatlan ,képivilágba terelnek ezen imák,ráolvasások , amelyek igazából nemlétező tájak, állatok és emberek közé küldik Képzeletünket ..


Képek, állományok