Az új norma
2022.08.20 04:17:07


A SARS-CoV-2 névre keresztelt koronavírus idén mindössze néhány hónap leforgása alatt akkora válságba taszította a világot, amilyet könnyen lehet, hogy a második világháború óta nem látott az emberiség.

Az életünk szinte egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozott, a mindennapjainkba egy új rendszer lépett be és sokunk számára új fogalmak. A közösségi távolságtartás, a kijárási korlátozások, a települések lezárásai, az utazási tilalom, a lezárt határok, a gyorstesztek, a maszk használat és a rendszeres fertőtlenítés mind egy láthatatlan ellenség elleni küzdelem eszközei lettek.

A közösségi távolságtartás, angolul social distancing vált az új normává a COVID-19 terjedésének megakadályozása során, és ez a norma az elkövetkező néhány évben életünk alapjává válhat.

A koronavírus-világjárvány miatt a közegészségügyi szakemberek azt kérik, hogy ne menjünk egymás közelébe. A közösségi távolságtartás, vagyis a nagyobb létszámú összejövetelek és a másokkal való szoros kapcsolat elkerülése elengedhetetlen a vírus terjedésének lelassításához és ahhoz, hogy az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségét megakadályozzuk. Ez azonban korántsem olyan könnyű, mivel ellenkezik az ember társas kapcsolatokat igénylő természetével. Ezen távolságtartás próbára teszi az együttműködés emberi képességét is. A világjárvány különösen kemény próba, hiszen nemcsak azokat igyekszünk megvédeni, akiket ismerünk, hanem azokat is, akiket nem ismerünk, és akiknek a hogylétével általában nem is igazán foglalkozunk. A társadalmi távolságtartás miatt beszűkült személyes kapcsolatok ráadásul hatással vannak az emberek pszichikai jólétére is. A pandémia nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségre nézve is súlyos fenyegetést jelent.

Egyelőre nagyon nehéz megmondani, hogy meddig tart a világjárvány. Egyes kutatások szerint akár még egy évig fenn kellene tartani a közösségi távolságtartást és a különféle korlátozásokat. A járványügyi szakértők korábbi figyelmeztetése, miszerint ha a nyáron egy időre el is tűnik az új típusú koronavírus, ősszel mindenképpen visszatér, már beigazolódott és a második után a harmadik hullám immáron erőteljesebb is, mint az első.

Biztosra vehetjük, hogy egy teljesen új világ veszi kezdetét, amelyben a gazdasági károk is mindenképpen jelentősek lesznek, erősen befolyásolva a ránk váró éveket. Minden valószínűség szerint ez a mi generációnk világháborúja.

Tavaly márciusa óta követem nyomon és dokumentálom a COVID-19 magyarországi hatását, hogy egy személyes fotóesszét készítsek a magyar társadalomról a világjárvány idején.

A sorozat a Nemzeti Kulturális Alap 2020-as fotóművészeti ösztöndíjának támogatásával készült.


Képek, állományok