Aranyszalma
2020.08.25 11:18:38


Anyai nagypapámtól láttam először a szalmafonást és az aratódíszét, amikor 12 éves voltam. Megbabonázott és halálát követően apu tanította meg az alapfonást. Onnantól kezdve nem volt megállás, fontam magam és barátaim örömére.

Nagyon sokat köszönhetek szüleimnek és mestereimnek, Czár Jani bácsinak a népi gyerekjátékok elkészítését, Csáki Ildikónak a különleges fonatokat, Vidák Istvánnak a gyékénylovat, Kolnhofer Péternek a spirál technikát, Lovász Ibolya a csuhétudását adta önzetlenül, Kissné Terhes Máriának a gyékényszövés rejtelmeit, Reszeginé Nagy Máriának a kalapfonat varrását, táskák fűzött technikáját köszönhetem meg.

Mesterségem, tudásom bővítése során különböző szakágak neves, tapasztalt mestereitől tanultam gyöngyfűzést, tojásfestést (Szelesné Kása Ilona) szövést (Berei Andrea), gyékényszövést, vesszőfonást (Ágostonné Bene Ircsi, Timári Saci), hartai bútorfestést (Schneider Péterné Marika), fazekasságot (Dugár János, Gömöry Dorottya, Kiss Jakab), bőrművességet (Csizóczki József).

Későbbiekben fontossá vált, hogy megmérettessem magamat, így kezdtem el zsűriztetni.

2008-ban megkaptam a Népművészet Ifjú mestere címet. Ebben az évben csatlakoztam a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesülethez.

Egyéni kiállításaim:  

2008. Városföld

2009. Kiskunfélegyháza

2012. Szegvár

Munkásságom gerincét a szalmafonás adja, fonott és varrt technikával. Emellett a kézműves foglalkozások során szerteágazó technikákat alkalmazok a hagyományos anyagok feldolgozásával, nagy hangsúlyt fektetve a néprajzi ismeretek széleskörű megismertetésére. Népi hagyományaink élő továbbörökítése, az alkotás örömének megélése ma is népszerű és méltán emeli ünnepeink fényét.

Szakmai munkásságom keretében szívesen veszek részt kiállításokon, készítek megrendelésre különböző alkalmakra alkotásokat, ajándéktárgyakat. Az alkotás örömét, hagyományaink megismerését ünnepkörökhöz kapcsolódóan óvodai, iskolai, céges rendezvényeken, táborokban is szívesen népszerűsítem, gyakorlatias foglalkozásokkal, workshop, vagy szakmai előadások keretében.


Képek, állományok