Hír

2023-11-11 14:02:00

New Brunswick, USA

110 éves a New Brunswick-i Magyar Amerikai Atléta Klub

2023. november 11-én, 18 órától gálával ünnepli fennállásának 110. évfordulóját a New Brunswick-i Magyar Amerikai Atléta Klub.

2023. november 11-én, 18 órától gálával ünnepli fennállásának 110. évfordulóját a New Brunswick-i Magyar Amerikai Atléta Klub. A gálavacsorán közreműködnek Nagy Ibolya és Boncsér Gergely opera- és operetténekesek Budapestről. A vacsora utáni tánczenét a Horváth Band és Csonka Tünde biztosítja.

A kiegyezést követően, 1867 után, a trianoni döntésig, közel 1,5-1,8 millióan vándoroltak ki, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokba. A magyarok döntően az észak-keleti parton, az acél-, és vasút-ipari, valamint a bányavárosokban telepedtek le. A New Jersey államban található New Brunswick kereskedelmi, ipari és a Rutgers Egyetemnek köszönhetően, tudományos központ is. Gumi- és kötszerigyára, dohányfeldolgozó üzeme magyarok ezreit vonzotta. 1920-ban közel 10 ezer magyar lakott a városban, a Sommerset utca környékén. Az 1956-os menekültek szívesen telepedtek le New Brunswick-ban. 2006 óta emlékművel is tisztelegnek a hősök emléke előtt. Noha a Sommerset utca környékéről nagyon sok magyar család elköltözött, New Brunswick még ma is jelentős központja a magyar diaszpórának.

A reformátusok 1900-ban építettek templomot, majd egy amerikai egyháztest által kezdeményezett per után, 1915-ben, új templomot kellett építsenek. A Szent László Római Katolikus Templomot, ugyancsak a Sommerset utcában, 1905-ben szentelték fel. A New Brunswick-i magyar kolónia, 1955-ben, Magyar Örökség Központot hozott létre. A Sommerset utcában található intézmény levéltár, könyvtár és múzeum is egyben. Az amerikai magyarság történelmének számos fontos iratát őrzik itt. Állandó népművészeti kiállítás mellett, időszaki tárlatokat, kulturális ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek. A Teleki Pál Cserkészház az otthona a 41. sz. Lorántffy Zsuzsanna és az 5. sz. Bornemissza Gergely Cserkészcsapatok foglalkozásának.

A Magyar-Amerikai Atléta Klub 1913 óta működik. Az egykori sportegylet ma már kulturális központként a hagyományok, a nyelv, az örökség átadásának otthona, néhány éve új épületben. Gyermek, kamasz és felnőtt néptánccsoportjaik, 1998 óta hivatalosan is, Csürdöngölő néven működnek.

Fotó forrása: a szerző felvétele