Hír

2023-11-10 12:03:00

Passaic, USA

120 éves a Passaic-i Szent István Római Katolikus Magyar Templom

2023. november 12-én ünneplik a Passaic-i Szent István Római Katolikus Magyar Templom 120. jubileumát.

2023. november 12-én ünneplik a Passaic-i Szent István Római Katolikus Magyar Templom 120. jubileumát. Az ünnepi szentmisét Kevin J. Sweeney, patersoni megyés püspök mutatja be. Közreműködnek a gyermekek verssel és néptánccal, továbbá ez alkalomból az egyházközség 120 évét bemutató fényképkiállítást is megtekinthetnek a hívek és az érdeklődők. Az ünnepséget állófogadás zárja.

A kiegyezést követően, 1867 után, a trianoni döntésig, közel 1,5-1,8 millióan vándoroltak ki, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokba. E második hullám emigránsai döntően pénzt akartak keresni és haza szerettek volna jönni. A cél-területek: New York City (New York), New Brunswick, Passaic, Trenton, Perth Amboy (New Jersey), Pittsburgh, Bethlehem, Johnstown, Unitown, McKeesport (Pennsylvania), Cleveland, Lorain, Akron, Youngstown, Toledo (Ohio), Bridgeport (Connecticut), Chicago (Illionis), South Bend (Indiana), Flint, Detroit (Michigan), továbbá West-Virginia és Missouri államok is. Abban az időben aránylag kevesen választották a nyugati parton Kaliforniát, továbbá Floridát, Texast.  Tehát a magyarok döntően az észak-keleti parton, az acél-, és vasút-ipari, valamint a bányavárosokban telepedtek le. Ennek magyarázata az, hogy többnyire bányákban, vaskohókban, acél-, textil-, porcelán-, téglagyárakban kaptak állást. Nehéz munkát végeztek, veszélyes, egészségtelen körülmények között dolgoztak és szegényesen éltek.

A fent említett amerikai városokban, településeken, a XIX.-XX. század fordulójára, magyar kolóniák jöttek létre. Aztán a II. világháború és az 1956-os forradalom és szabadságharc után is sok magyar Passaic városát választotta új otthonául. A századforduló bevándorló magyarjai a saját pénzükre és erejükre támaszkodva, megérkezésük után hamarosan megkezdték a templomok építését, iskolákat és újságokat alapítottak, magyar szervezeteket hoztak létre. Passaic-en 1893-ban a szlovák és magyar katolikusok közösen építették a Mária Mennybemenetele templomot. 1903-ban „St. Stephen’s R. c. Magyar Church, Passaic, NJ” néven jegyezték be hivatalosan az önálló egyházközséget. A ma is látható templom alapkövét még abban az évben letették és egy évvel később, 1904-ben szentelték fel a templomot, amelyet 2007-2008-ban újítottak fel. 2018 szeptembere óta Ft. Balogh László atya vezeti a plébániát, akit a patersoni püspök adminisztrátornak nevezett ki.

Ez a templom a keleti parton az utolsó magyar katolikus „bástya”, mert New York-ban már 8 éve bezárt a Szent István Római Katolikus Magyar Templom. Csete Iván és Balogh László atya felváltva járnak a saját templomukból misézni New York-ba, hogy a magyar katolikus közösségnek misét tartsanak a német Szent József templomban, amely befogadta a több mint 120 éves egyházközséget. New Brunswick-ban nem magyar a lelkipásztor és már nem is önálló a plébánia.

Fotók forrása: 

Borítókép: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1401706297395271&set=gm.10160198809044372&idorvanity=144081749371

Szerző felvételei