Hír

2023-08-18 12:38:00

A 4D Tájépítész iroda laudációja az Év Tájépítésze-díjátadón

Szerencsém volt részt venni az Év Tájépítésze-Díj átadóján, ahol a 4D Tájépítész Irodát laudálhattam.

Bár végül más iroda nyerte el a díjat, az utóbbi évek megkerülhetetlen – ha úgy tetszik, tankönyvbe illő – példáit vonultatta fel az elmúlt években a 4D Tájépítész Iroda, ezért szeretnék pár gondolatot a laudációból ide emelni.

Természetesen az Iroda legfontosabb és mindenki által jól ismert munkája Budapest évtizedek óta legnagyobb barnamezős zöldfelület-fejlesztése, a Millenáris Széllkapu projekt, amely méltán vívta ki a szakmabeliek és a városlakók egyhangú elismerését. Az ügyes tereprendezés városi zajt elfedő megoldásai, változatos növénytársulásai, a pihenő- és szórakoztató elemek gondos elhelyezése hazánkban szokatlan színvonalon és komplexitásban valósulhatott itt meg. Készítői ezt a megrendelői attitűd és a tervezői szándék szinte sosem látott összhangjával magyarázzák, külön kiemelve azt is, hogy az építészettel egyidőben zajló tervezés, valamint a táji elemek prioritása óriási élmény és hatalmas előny volt számukra.

Ha meghatározhatok közös pontot a 4D Tájépítész Iroda szerteágazó tevékenységében, a használók igényeire érzékeny tervezést emelném ki. Ez az, amiben az iroda igazán kiemelkedő, de ez az is, ami a környezettudatos tervezés és a klímaváltozással együtt felmerülő új problémák megoldása során folyamatos fejlődésre, fejlesztésre, sőt, amint a példa mutatja, akár új, zöld homlokzatokat tervező és kivitelező vállalkozás indítására is sarkallja őket.

Munkáik legnagyobb erénye talán a harmóniára való törekvés az urbanisztikai szempontok és a lehető leginkább önfenntartó növénytársulások előtérbe helyezése között. A Millenáris Széllkapu, A Szervita tér vagy a Népliget átalakításának pályázati anyaga egyaránt arról árulkodik: azon józan belátással tervezik a városi ember számára pihentető és fellélegzésre szánt zöldfelületeit, hogy azok tömegek kiszolgálására, városi feladatok ellátására (mint a levegőminőség-javítás vagy a csapadékvíz-kezelés) és a város szebbítésére egyszerre kell, hogy alkalmasak legyenek. A nagyvonalúság, ezzel együtt a járófelületek ésszerű méretezése, valamint az akár csak szigetszerű, mégis mindig aktív, diverz csoportok okos és körültekintő tervezése minden projektjükben hosszú távon fenntartható, célszerű és kellemes környezet létrejöttének letéteményesei.