Esemény

2023-05-03 19:00:00

Budapest

A férjem című színházi előadás vendégjátéka a Ludwig Múzeumban

A férjem színházi előadásban feleségek, szeretők, anyák, özvegyek tárják elénk saját sorsukat, hol tragikusan, hol pedig fanyar humorral.

A férjem színházi előadásban feleségek, szeretők, anyák, özvegyek tárják elénk saját sorsukat, hol tragikusan, hol pedig fanyar humorral. Történeteiken keresztül ezek a nők képesek lényegi valójában megmutatni önmagukat, a környezetüket, félelmeiket, titkaikat, vágyaikat, valamint azokat a társadalmi normákat, amelyek meghatározzák az életüket. Az anyag izgalmas és egyedi aspektusa, hogy a bemutatott nők nem szentek és hibátlan lények. Éppen ellenkezőleg! Bizonytalanok, szemtelenek, kegyetlenek, házasságtörők, kicsinyesek; gyakran saját történeteik gazemberei. Ezek a nők (akárcsak férjeik) a megkövesedett társadalmi mechanizmusok áldozatai.

Előadják: Levko Esztella és Száger Zsuzsanna

Rendezte: Pass Andrea

A Férjem magyar-macedón összművészeti projekt megálmodója Levko Esztella és Száger Zsuzsanna színésznők. A két alkotó első közös nemzetközi projektjét a színház és a képzőművészet fúziójával hozta létre. A projekt keretein belül többek között egy egyedülálló színházi ősbemutatót valósítottak meg, A férjem címmel. A színházi előadás alapja a többszörösen díjnyertes észak-macedón írónő Rumena Buzsarovszka azonos című novelláskötete. Buzsarovszka egy friss, karcos, balkáni női hang. Történetei tűpontosan reflektálnak a régió változóban lévő posztkommunista, patriarchális valóságára, amelynek jellemzője a nőket gyakran megbélyegző nemi sztereotípiák jelenléte. Írásai Európa-szerte ismertek. Magyarországon először készült a novelláskötetéből színpadi adaptáció Pass Andrea rendezésében. A kétszereplős előadás látványvilágát a Godot Katalizátor-díjas Fajgerné Dudás Andrea képzőművész tervezte.

Az előadás kivételesen a Ludwig Múzeum 3. emeleti kiállítóterében, az Időgép című kiállítás egyik termében lesz látható, Omara, Masha Starec, Keserü Ilona, Zofia Kulik, Rákóczy Gizella, Benczúr Emese, Szíj Kamilla, Tarr Hajnalka és más művészek műveinek társaságában.