Esemény

2024-07-17 00:00:00

Budapest / Gyula

Az eltáncolt Shakespeare

A Kulcsár Noémi Tellabor társulat Shakespeare-adaptációi Budapesten és Gyulán!

Cseh Dávid dramaturgként már több mint tíz éve dolgozik együtt a Harangozó-díjas Kulcsár Noémivel és a Kulcsár Noémi Tellabor táncegyüttessel. Számos közös előadást hoztak létre többek között a Nemzeti Táncszínházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a MU Színházban és a Gyulai Várszínházban is. A 2023/2024-es színházi évadban mutatták be a társulat legújabb Shakespeare-adaptációját, a Téli regét a Nemzeti Táncszínházban, idén májusban pedig Henrik Ibsen BABAHÁZ című drámáját dolgozták fel ugyanott.


2024 nyarán sem áll le a munka a Tellabor háza táján, ugyanis a tavasszal bemutatott, korábban nagy sikert aratott Szentivánéji álom című előadásukat is láthatja a közönség július 17-én, 20:30-tól a Nemzeti Táncszínház által szervezett TáncPark részeként.


"A Harangozó-díjas Kulcsár Noémi a Macbeth és a Rómeó és Júlia után újabb Shakespeare klasszikust gondolt újra a maga groteszk, humoros, mégis absztrakt táncos nyelvén. Kortárs, modern értelmezésében Felix Mendelssohn azonos című remekművére hajszolják egymást Shakespeare hősei, akiket a Tellabor Társulat művészeti alakítanak. A Szentivánéji álom összes figurája megjelenik a színpadon, így a szerelmespárok, Theseus és Hippolyta, a tündérkirály Oberon és a tündérkirálynő Titánia, és persze a mesteremberek és a pajkos Puck is. A produkcióban pedig részesei lehetünk egy egyszerre fényes és sötét álomnak, amelyben ezek az izgalmasan mai figurák üldözik egymást árkon-bokron, álmon-rémálmon át. 


A produkció ősbemutatója 2017-ben volt a Gyulai Várszínházban, és a Shakespeare Fesztivál felkérésére született." (az előadás szinopszisa)  


Augusztus 9-én 17:00-től pedig az említett új Shakespeare-adaptáció lesz látható a Gyulai Várszínház Kamaraszínpadán: a Téli rege is bekerült ugyanis az idei Shakespeare Fesztivál hivatalos programjába!  


"Kulcsár Noémi kedvelt szerzője Shakespeare, akinek a drámáiból már több Tellabor előadás is született. A Rómeó és Júlia, a Macbeth, a Szentivánéji álom, a Sok hűhó semmiért, a 2021 óta nagy sikerrel futó VIHAR, valamint a GG Tánc Egerrel közös Ahogy tetszik után a Harangozó-díjas koreográfusnő ezúttal egy különösen nagy kihívást jelentő darabot adaptált a Nemzeti Táncszínház színpadára.  


​A Tellabor előadásában kulcsfontosságúak az egymásnak feszülő karakterek közti éles érzelmek, a férjek, feleségek, apák és gyermekek közti olykor feloldhatatlan ellentétek, ahogy a szoborból visszaváltozó Hermione alakja is, akinek története egy fagyott szív felengedéséről és megbékéléséről szól." (az előadás szinopszisa)   


Az alkotók, előadók és szervezők is minden érdeklődőt szeretettel várnak!  


Bővebb információkért lásd a Kulcsár Noémi Tellabor honlapját, vagy kattints a fenti előadáscímekre a konkrét előadások adatlapjáért!