Esemény

2024-03-07 19:00:00

Benczúr Ház Kulturális Központ

Dunai Dallamok - Budapest és Pozsony Zenei Utazása

Dunai Dallamok - Budapest és Pozsony Zenei Utazása A V4 Vonósnégyes koncertje 2024. március 7. csütörtök 19 óra Benczúr Ház Kulturális Központ, Díszterem (1068 Budapest, Benczúr utca 27.)

Műsor:

Ľudovít Rajter: II. vonósnégyes – magyarországi ősbemutató

Dohnányi Ernő: II. vonósnégyes

szünet

Ladislav Burlas: Kadencia szóló hegedűre

Ilya Zeljenka: Musica slovaca

Bartók Béla: III. vonósnégyes

Közreműködik:
V4 Vonósnégyes

Miranda Liu (USA/Magyarország), Daniel Rumler – hegedű (Szlovákia)

Tomáš Krejbich – brácsa (Csehország)

Bartosz Koziak – cselló (Lengyelország)

A V4 Vonósnégyes rendkívüli műsorával egyedi kapcsolatot teremt Magyarország és Szlovákia fővárosai között. Bartók Béla és Dohnányi Ernő mind Budapesthez, mind Pozsonyhoz mély kötelékekkel rendelkeznek. A koncerten bemutatásra kerül Ľudovít Rajter II. vonósnégyese, melynek magyarországi bemutatójára kerül sor először. Rajter, a szlovák zeneszerző, szoros barátságban állt Dohnányi Ernővel, így a mű bemutatása kivételes lehetőséget nyújt arra, hogy belelássunk e barátság mélységeibe. Mindkét zeneszerző mély tisztelettel viseltetett egymás munkássága iránt, és életük során szoros kapcsolatot ápoltak.  Fontos megjegyezni, hogy Rajter jelentős időt töltött Budapesten is, így földrajzi kötődése további kulturális gazdagságot kölcsönöz a műsornakA koncerten továbbá bemutatásra kerül egy-egy mű Ilya Zeljenka és Ladislav Burlas, elismert szlovák zeneszerzők repertoárjából is.

A V4 Vonósnégyes, melyet 2021-ben alapítottak, egyedi együttműködést képvisel. A tehetséges zenészekből álló csapat a Visegrádi Csoport országaiból érkezett, és szenvedélyesen játssza össze tehetségüket. A kvartett tagjai Magyarországról, Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból származnak, és a régió változatos zenei örökségét hozzák életre. Autentikus előadásaik a múlt gazdag hagyományaiból a mai élénk kompozíciókig terjednek, lenyűgözve európai fesztiválok hallgatóságát.  Részt vettek különféle híres fesztiválokon, köztük a szlovák Levoca - Indian Summer Festivalon, a magyarországi New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon, az EUFONIE International Music Festivalon és a lengyelországi Lutosławski Society Chain Festivalon. A művészek szenvedélye és elkötelezettsége a zene iránt folyamatosan kihangsúlyozza a régió gazdag kulturális örökségét és az európai zenei sokszínűséget.

A koncert a Benczúr Ház Rendezvényközpont és a V4 Zenei Alapítvány közös eseménye.

Jegyárak:
3 500 Ft – felnőtt

2 900 Ft – diák, nyugdíjas

Jegyek a https://bhkk.jegy.hu/program/dunai-dallamok-budapest-es-pozsony-zenei-utazasa-157247

oldalon, az Interticket jegyirodaiban, illetve a Benczúr Házban válthatók.

Támogatók:

Szlovák Intézet

V4 Zenei Alapítvány

További információ:

https://www.pkalapitvany.hu/

https://www.v4stringquartet.com/