Esemény

2024-02-20 18:00:00

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Parthenon-fríz Terem

EGY HELY

Mindig az ember alkotta környezettel foglalkoztam, azt vizsgáltam, miként hat az emberre a környezet, hogyan hat vissza és hogyan testesül meg az emberi világkép a környezetünkben.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem meghívja Önt

NÉMETH MARCELL - EGY HELY

című kiállításának megnyitójára 2024. Február 20.-án 18:00 órára a Parthenon-fríz Terembe

A kiállítást megnyitja Kaszás Gábor művészettörténész

Mindig az ember alkotta környezettel foglalkoztam, azt vizsgáltam, miként hat az emberre a környezet, hogyan hat vissza és hogyan testesül meg az emberi világkép a környezetünkben.

A stégekkel foglalkozó sorozataim témájára 2020 -ban a pandémia idején találtam. Itt a stég formáját: azt az abszurd valóságot dolgoztam fel, ahogyan a stéget körbe zárja egy korlátrendszer és csak a víz felé nyit utat. Először csak kisebb részleteket ragadtam ki az egész formából és később egyben is megmutattam ezt a téri szituációt. Az embert sokszor, ha foglalkoztatja egy gondolat, hasonló dolgokkal találkozik folyton, és szinte addig észre sem vett dolgok folyton szembejönnek vele. Én ezt az időszakot ebben a téri szituációban találtam meg.

Tovább gondolva az első felismerésből ezt az ember alkotta építményt, rájöttem, ennek az emberre nagyon jellemző attitűdjére, hogy ez az a téri szituáció, ami számomra lefordítja az ember természethez és környezetéhez való viszonyát. A stég egyszerre összeköti és elválasztja az embert a környezetétől.  Nem drasztikus beavatkozás ez, csupán biztosítja az ember számára az életteret, mint a virágosláda és a föld, ami benne van a növény számára biztosítja a vizet és a tápanyagokat.

Egy olyan átmeneti tér, ami része a világunknak, és ahova időről-időre meg lehet érkezni. Marc Augé antropológiai helyként definiálja az olyan tereket, amik részesei az életünknek, ámbár itt csak időszakosan beszélhetünk erről. Részben életünk fontos emlékeihez kapcsolódik, részben pedig amikor a szezon véget ér, átmeneti térként, nem helyként gondolhatunk rá.