Hír

2023-12-17 21:51:00

Békéscsaba

Életút- és szakmai interjú Banner Zoltán művészettörténésszel

Banner Zoltán, a jelenleg 91 éves erdélyi származású, jelenleg Békéscsabán élő művészettörténész, előadóművész egész életét a XX. századi erdélyi magyar művészet kutatásának szentelte, ezért annak egyik legalaposabb ismerője.

Szervátiusz Jenő, Benczédi Sándor, Feszt László, Szolnay Sándor vagy Barabás Miklós és még sok más erdélyi magyar művészről írt monográgia kapcsolódik Banner Zoltán nevéhez. Fontosnak tartom kiemelni két szakirodalmi munkáját is, Csillagfaragók– esszé- és dokumentumkönyv az újjászülető erdélyi népi és naiv művészetről, valamint az Erdélyi magyar művészet a XX. században, című kötet, mely jelen kutatásom alapjaként szolgált. Ezért nagyon fontosnak tartottam két hosszabb interjú anyag elkészítését. Az első alkalommal életéről, munkásságáról mesélt, második alkalommal pedig az erdélyi magyar képzőművészet történetét foglalta össze. Az összesen 15 órát is meghaladó nyersanyag nagyon sok információ, történetét, személyes élményt és üzenetet tartalmaz, melyek a készülő dokumentumfilmek gazdag alapanyagként szolgálnak. Banner Zoltán a XX. század élő történelem könyveként mesélt személyes és szakmai tapasztalatain kereszült egy olyan korszakról, amelyről ma már többnyire csak könyvek és egykori újságcikkek sorai között elevenednek meg.

Több, mint ezer tanulmány, cikk, katalógus-előszó szerzője, rádió- és TV-műsorok szerkesztője illetve szereplője. Számos kiállítást rendezett és nyitott meg Erdélyben valamint Magyarországon. Előadóművészként 1964-től lépett fel rendszeresen hazai és külföldi pódiumokon. A legnagyobb sikert a Petőfi a hídon című előadó-estje jelentette, melyet tavaly újra előadott a Gyulai várszínházban, erről az előadásról is sikerült felvételt készítenem. Az idei Kolozsvári Magyar Napok meghívottjaként Egyed Emesével beszégetett a kolozsvári Vallásszabadság Házában életéről munkásságáról, erről is készítettem felvételt.

Az eddig elkészült anyok képezik egy róla készülő portréfilm, valamint az erdélyi magyar képzőművészetről szóló összefoglaló dokumentumfilm jelentőr alapanyagát.