Esemény

2023-10-14 00:00:00

Törökbálint Gallery Max

Élő Magyar Festészet 2023 Középgeneráció

Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket a fővárosi, vidéki és határon túli helyszíneken a 21. alkalommal megrendezett Magyar Festészet Napja programsorozat részeként november közepéig. Az idei év fő kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz Törökbálinton.

Élő Magyar Festészet Napja 2023

Magyar Festészet Napja 2023

A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat idén 21. alkalommal kerül megrendezésre  október 18-a Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szerveződve. A mára több mint egy hónapon át tartó művészeti ünnephez múzeumok, galériák, művelődési házak, különböző kulturális terek éppúgy csatlakoznak, mint maguk a festőművészek.  
A festészet napja népszerűsége két évtizede ível, a szakma és a művészetkedvelők körében egyaránt népszerű esemény célja, hogy erősítse a köztudatban a magyar festészet jelentőségét, és hangsúlyozza szerepét a hazai kulturális életben. Ugyanakkor fontos feladata a festészeti szakma képviselőinek összefogása, a szakmai közösségek építése, erősítése is. AZ MFN összefoglaló jellegével pedig hiánypótló funkciót tölt be a szemle jellegű kiállítások körében. 
A Magyar Festészet Napja jelentőségét 2020-ban Magyar Örökség díjjal ismerték el. 

A Magyar Festészet Napja rendezvény sorozat felépítése szerint két nagy egységre tagolható. Az Alapítvány által saját forrásból megrendezett események, közte az országos jelentőségű és fajsúlyos tárlattal az Élő Magyar Festészettel, valamint a csatlakozó kiállítások, amelyek a hazai tárlatok mellett a Kárpát-medence magyarságának művészeti eseményeit is felölelik. 
A csatlakozók száma évről-évre nőm több mint százötven kiállítóhely, több száz művész, és több mint 5000 festmény hirdeti a magyar piktúra jelenét. 
A magyar festészet missziójához csatlakozók között megtalálhatjuk hazánk legjelentősebb intézményeit, mint a Műcsarnok vagy a Vigadó, de a falvak művelődési és közösségi házait is. Így elmondhatjuk, hogy egyszerre képviseljük a magyar festészeti élet elitjét, de egyben az inkább közművelődést szolgáló események bemutatását is fontosnak tartjuk. 

Az idei év fő kiállítása és egyben a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény az ÉLŐ MAGYAR FESTÉSZET című országos, központi tárlat. 2023. október 14. és 2023. november 14. között látogatható a Gallery Maxban, Törökbálinton (2045 Törökbálint, MaxCity, Tópark utca 1/a, II.) A kiállítás magába foglalja a doyenek-festőmesterek, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit. Az Élő Magyar Festészet három szekciójának kurátorai:
Doyenek - Verebes György Munkácsy-díjas festőművész,
Középgeneráció: Gaál József Munkácsy-díjas festőművész
Fiatalok: Horváth Dániel festőművész

A megnyitón elhangzó szakmai méltatások és a nívós műsor mellett minden évben nagy izgalom kíséri a legrangosabb szakmai díjak átadását. Az immár évtizedes hagyományra visszatekintő EMMI által támogatott Életmű-díjat egy 70 év feletti doyen kapja. A Magyar Művészeti Akadémia Festészeti-díját egy művészetében érett, szakmailag kiemelkedő személy veheti át a középgenerációból. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett, szinté EMMI általtámogatott Maticska Jenő-díjat az a professzionális fiatal alkotó kapja.

Az alapítvány elnöke, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője adott új lendületet festészet napi organizációnak, amelynek eredményeként többek között új arculat és kommunikációs rendszer is felépült. Szíves figyelmükbe ajánljuk honlapunkat és Facebook oldalunkat, amely korszerű és naprakész. 
www.festeszetnapja.huhttps://www.facebook.com/festeszet.napja/

Támogatóink:
Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Színház, Szolnoki Művésztelep, Újbuda Önkormányzata