Hír

2023-10-27 16:00:00

Pécs

Elveszett fák, megtalált közösségek - volt egyszer egy konferencia Pécsett

A Magyar Kulturális Antropológiai Társaság V., A krízis antropológiája címet viselő konferenciáján Nagy-Laczkó Balázs előadást tartott "Élő mementók? Emlékőrző szereppel bíró fák elvesztése a közösségek életében Békés vármegyei példákon keresztül" címmel.

A Pécsett, 2023. október 27-28. között a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság V., A krízis antropológiája címet viselő vándorkonferenciáján Nagy-Laczkó Balázs poszter előadást tartott Élő mementók? Emlékőrző szereppel bíró fák elvesztése a közösségek életében Békés vármegyei példákon keresztül címmel.  A konferenciát a MAKAT a PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékkel és a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága II. Filozófia-, Történettudomány és Néprajztudományok Szakbizottságával együttműködésben szervezte. 

Mint ahogy a konferencia felhívásában olvashattuk: "Az antropológiai kutatások sokáig vagy statikusan, időtlenül egyensúlyi helyzetként, vagy típusok szerint mutatták be az egyes közösségeket, vagy kimondottan a társadalmi változásokat igyekeztek megragadni, és ezzel összefüggésben jellemzően hosszú időtávokra koncentráltak. E két időszemlélethez képest némi késéssel jelentek meg azok a kutatások, amelyek a rövidebb távú dinamikus változásokat, illetve a jelen kríziseit kívánták megérteni. A krízishelyzetek megértése és az ezekre adott társadalmi válaszok antropológiai értelmezése azonban korántsem kézenfekvő."

Részlet Nagy-Laczkó Balázs a konferencián elhangzott előadásából:
"Békés vármegyében a helyi, közösségi emlékezetben fontos szerepet játszó növények sorában kiemelt szerepük van egyes, gyakran matuzsálemi kort megélt fáknak. A vidék átalakulása, az éghajlatváltozás, a talajvízszint változása és egyéb, jellemzően antropogén eredetű változások következtében a többnyire a korábbi környezeti adottságokhoz jól adaptálódott, leginkább őshonos fajokhoz tartozó „élő mementók” egy része a legutóbbi időben vált fenyegetetté, indult pusztulásnak vagy éppen veszett oda. Ezekre a jelenségekre az egyes közösségek más és más, de jellemző válaszokat adnak."

Kép: Nagy-Laczkó Balázs előadása közben (Tuboly-Vincze Gabriella felvétele)

Kapcsolódó linkek:

https://drive.google.com/file/d/1xRVU0e_rCRfiG_e79RGTnn-V-T8NSSpN/view

https://drive.google.com/file/d/1BPomSVnKkBiqF_4p67J32IY8vKS55cZg/view

https://www.facebook.com/events/648299143953217?ref=newsfeed

https://www.facebook.com/media/set?set=a.314185181371051