Hír

2023-12-11 13:27:00

Mantova

G. Diruta Il Transilvano-ja, és ezáltal az MMA ösztöndíj egy német dokumentumfilmben

Prof. Dr. Christoph Bossert, a würzburgi Hochschule für Musik orgona és egyházzene professzora, a mantovai S.Barbara templom világhírű Antegnati orgonáját (1565) mutatja be

A felvételen, Prof. Bossert mellett, részt vett Massimiliano Raschietti, a veronai Conservatorio orgonatanára és Bátori István az MMA ösztöndíj résztvevője. A film fő témája az 1565-ben, Girolamo Cavazzoni orgonista és zeneszerző tervei alapján megépült monumentális orgona. A Gonzaga család kápolnájában felállított reneszánsz hangszer, korában rendkívül modernnek számított, ugyanis kontra C alaphangra épült és úgynevezett „osztott billentyűkkel” is rendelkezik, vagyis külön billentyű áll rendelkezésre a gisz/ asz, illetve a disz/esz hangok megszólaltatására, amivel a korabeli „középhangú hangolás” adottságai miatt ritkán használt zárlatokat is kiválóan meg lehet szólaltatni.

Bátori István, előadásában ismertette az MMA ösztöndíj támogatásával készülő „Az Erdélyi” című kiadást, valamint az Il Transilvano, két részes, későreneszánsz orgonaiskola tartalmát mutatta be német nyelven.

A film a https://innovation-orgellehre.digital/ oldalon és a Youtube-on is megtekinthető lesz 2024-től.