Esemény

2023-08-17 18:30:00

Józsa Judit Galéria (1053 Budapest, Városház u. 1.)

JÓZSA JUDIT: MAGYAR CSILLAGLEGENDÁRIUM II. c. KIÁLLÍTÁS A JÓZSA JUDIT GALÉRIÁBAN

Az ősmagyar csillagos égbolt összes lakóival együtt feledésbe merült. A feledés fátylát Józsa Judit a saját művészi és művészettörténészi, néprajzi tudása segítségével lebbenti fel.

„…Hitregéink emlékei a csillagokba emelkedtek fel a földöni elhanyagoltatásuk miatt,

s onnét világítanak még le feledékenységünk éjét felderítendők.” (Ipolyi Arnold)

A magyar nép csillagmítoszáról elmondhatjuk, hogy sok mindent és mégis keveset tudunk róla. Az ősmagyar csillagos égbolt összes lakóival együtt feledésbe merült. A feledés fátylát Józsa Judit a saját művészi és művészettörténészi, néprajzi tudása segítségével lebbenti fel.

Az ősi mondák, regék szájhagyomány útján terjedtek tovább és a múlt dicsőségeit őrizték meg a csillagképek elnevezéseiben is. 2020-ban a művésznő megmintázta és bemutatta a „Magyar csillaglegendárium I.” c. kiállításban a magyar nemzet eredetéhez köthető mondavilág csillagokban őrzött hőseit. E művek a galéria kirakatában tekinthetők meg. A földszinti kiállítótérben, a most, 2023-ban elkészült második rész alkotásainak témája a népköltészet a csillagos égbolton.

A tárlat az első részben elkészült alkotásokkal együtt 2023. október 31-ig, ingyenesen tekinthető meg a Józsa Judit Galériában.

Nyitva tartás: kedd, szerda, csütörtök 14-18 óra

Szeretettel várunk mindenkit!

Józsa Judit

kerámiaszobrász, művészettörténész