Hír

2023-10-27 18:00:00

Budapest

Junior Príma Díjjal ismerték el munkásságomat

Junior Príma Díjat vettem át 2023. október végén népművészet és közművelődés kategóriában. Számomra a Junior Príma Díj olyan elismerés, mely megerősíti alkotói törekvéseimet.

Junior Príma Díjat vettem át Budapesten 2023. október végén népművészet és közművelődés kategóriában. Ezt a díjat minden évben tíz, 30 év alatti alkotónak ítélik oda, akiknek a tevékenysége a saját szakterületükön a legkiemelkedőbbnek bizonyul. Az idei alkalommal 3 olyan kézművessel együtt vettem át ezt a díjat, akik szintén a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnáziumban tanultak. Jó érzés volt együtt ünnepelni ismerősökkel és azokkal a tanárokkal, akik egyengették utunkat és bíztattak minket, hogy merjük megélni magunkat saját tevékenységünkben.
Népművészként a tárgyalkotás számomra életforma. A tárgyak, amelyeket létrehozok, elsősorban a funkcionalitás szerepét tölti be. Főként viseleti darabokat: kabátokat, mellényeket tervezek és készítek nemezből. Amikor elkezdek tervezni, először a minta születik meg, amelyet hozzáigazítok a formához. Egy ruházati darab esetében a szabásminta készül el először. A szabásmintára elő szoktam rajzolni a motívumokat, hogy lássam 1:1-es méretben, hogyan fog majd illeszkedni a minta az adott viseleti darabhoz. Ezt követően nekilátok a viselet alapanyagául szolgáló gyapjúból elkészíteni azt a kelmét, amit később kiszabok. Díszítési módtól függően lehet, hogy az anyagot már a nemezeléssel egyidőben a folyamat részeként megmintázom, vagy egy nemezlapot készítek, amelyet kiszabok és utólag hímzéssel, rátéttel felviszem rá a motívumot. A kiszabott, díszített darabokat összevarrom bélést teszek bele és végül leszegem a viselet széleit. Így az általam készített ruhadarabokat az első gyapjútincs letépésétől, a minta megalkotásán keresztül az utolsó cérnaszálig én készítem el.

Az eseményről az alábbi linken keresztül lehet bővebben olvasni:
https://kultura.hu/tiz-fiatal-kapta-meg-a-junior-prima-dijat-nepmuveszet-es-kozmuvelodes-kategoriaban/?fbclid=IwAR3_0dxMj2G6Mn_ICe2gkRFrbjAy_TdH5V7WpgHrvUyfimLS6qg-jPkDL0Y