Hír

2023-12-20 13:48:00

Vigadó

Kiállításon szerepelt a Pletykapad

A kiállítás koncepciója a köré a gondolat köré épül, hogy a tagozat minden akadémikusa egy általa kiválasztott művésszel közösen kerül egy „szellemi–esztétikai” egységbe, ahol az akadémikus mintegy stafétát adja át szellemi örökségét a következő generáció képviselőjének

Hefkó Mihály belsőépítész felkérésére szerepelt a Pletyakapad a Vigadóban megrendezett Staféta című kiállításon.

Pletykapad:

A tárgy a népi kultúrából merítkezik, a porták előtt az utcán elhelyezett padokra reflektál. A mára kikopott pletykapad hagyománya értelmezhető a közösségiség szimbólumaként is. A fa leégetése ősi technika, tartósításra használták. A fa ezáltal élőből élettelenné válik, változatlanságba merevedve.  Az építőiparban korszerűtlen eljárásnak számít, hiszen esetleges, tökéletlen, emberi. A faragott lábak animorf jelleget adnak a padnak.

A kiállításról:

STAFÉTA 

A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának kiállítása 

Az MMA azzal a szándékkal szervez „bemutatkozó” tárlatot tagjai számára, hogy a nagyközönség fogalmat alkothasson az elmúlt egy évtized iparművészeti és tervezőművészeti intézményes keretek változásáról. A kiállítás előzménye a 2014-ben megrendezett NÉV–JEGY című kiállítás, amelynek az esztergomi Szent Adalbert Központ adott otthont. A 2023-as kiállítás célja az eltelt időszak eseményeinek és személyi összetételében bekövetkezett alakulásoknak nyomon követése.

A kiállítás koncepciója a köré a gondolat köré épül, hogy a tagozat minden akadémikusa egy általa kiválasztott művésszel közösen kerül egy „szellemi–esztétikai” egységbe, ahol az akadémikus mintegy stafétát adja át szellemi örökségét a következő generáció képviselőjének. Ennek értelmében 39 akadémikus és több mint 40 akadémiai tagsággal nem rendelkező képző-, ipar- és tervezőművész munkája ad pillanatnyi látleletet a tagozat aktuális helyzetéről és jövőbeli törekvéseiről. A tárlat fókuszában a kézműves iparművészet és a funkcionális tervezőművészet megvalósult alkotásai állnak.

A kiállítás kurátora: Sára Ernő, az MMA-ITT tagozatvezetője

Grafikai tervezés: Árendás József, az MMA rendes tagja

Belsőépítészet és kiállítás rendezés: Szenes István, az MMA rendes tagja

https://vigado.hu/idegenvezetes/-/program/10184/stafeta