Hír

2023-12-21 13:13:00

Szilas-tó

Kültéri kiállítás a városba juttatott vízről és annak misztikumáról

Az Eternit egy egyestés kiállítás-sorozat és séta harmadik állomása, mely a napfordulókra és a nap-éj egyenlőségekre időzít. Tematikája a víz és a víz misztikuma köré épül. A december 21-én a Nevenics-tónál megnyíló kiállítás most a városba juttatott vízzel foglalkozik.

Arra tettünk kísérletet (14 mű, 14 alkotó), hogy a természet-kultúra dichotómán túllépve teret engedjünk a városi víz komplex és elemi, misztikus és profán ünnepelt és elrejtett rétegeinek. 

Az általam készített tárgy, a Luca-napi szokások tematikáját idézi, amelyet eredetileg a téli napforduló idején, december 21-én tartottak. A leghosszabb sötét éjszakán különösen fontos volt a fény, a megtisztulás szerepe, a dologtiltás melett. A szimbolikus tárgy, amely egyszerre híd és egy „ágy” is az egykori Luca-alakoskodók fehér ruháját idézve egy szemlélődő hely, ahonnan az alattunk zúgó patakot nézhetjük és hallhatjuk. Ujváry Zoltán néprajzkutató szerint ez a fajta alakoskodás, maszktípus igen régi, az antik világ túlélő hagyományaként a 8. század folyamán jelenhetett meg a bajor és a szláv etnikumok találkozási pontján, s a középkorban kapcsolódhatott össze Luca ambivalens lényével.

anyag: farostlemez, fehér kerámia csempe, méhviasz gyertya, aluminium keret
méret: 170x160cm