Hír

2023-08-18 19:19:00

Tihany

Látogatható Tihanyban A belső emigráció évei című kiállítás

Illyés Gyula és más Tihanyban alkotó 20. századi művészek helyi kötődéseit is bemutatja az a 2022-ben nyílt állandó kiállítás, amely a hét négy napján várja az érdeklődőket a Tihanyi Alkotók Házában.

Az alábbiakban Kodolányi Judit kurátor megnyitó szövegéből idézünk.

„A tihanyi alkotók háza és A belső emigráció évei című kiállítás a hely kulturtörténetének egy eddig kevéssé reprezentált szegmensét jeleníti meg.

Illyés Gyula, Németh László, Passuth László, Vas Elemér, Bartha László, Borsos Miklós és társaik. A Tihanyi-félsziget a 20. század közepén sok olyan jelentős írónak, költőnek, képzőművésznek adott otthont, akiknek a neve hazánkban, de sok helyütt külföldön is ismerősen cseng.  Az 1930-as évektől kezdve négy-öt évtizeden át kitűnő művészek sora találta meg Tihanyban második otthonát. Ide csalogatta őket a különlegesen szép táj, a Balaton, vagy éppen a munkájuk vagy családi kapcsolataik sodorták ide őket, de olyan is volt közöttük, aki a korszak szorongató politikai viszonyai elől menekült egyfajta belső emigrációba.

A kiállítás ezen alkotók műveiből ad ízelítőt, és bemutatja, hogyan kapcsolódik az életük és az életművük Tihanyhoz, a környező tájhoz, hogyan nyer inspirációt a település múltjából és kultúrájából, és hogyan hozza létre az alkotók és művek egymáshoz kapcsolódó, sajátos szövedékét.

Az egész házat átjáró tartalom, a tihanyi alkotók tornácon elhelyezett bemutató tablói, a változatos témájú fotók, az anekdoták, versek, képek, az emeleten megjelenített alkotók tablói, arra hivatottak, hogy közvetítsék, átadják e korszak hangulatát, atmoszféráját, baráti hangon megszólítsák a vendéget. A tornácon bemutatott művészek és barátaik szélesebb körét alkotják a tihanyi vagy Tihanyhoz kötődő 20. századi alkotóknak. Az egyes tablókon a látogató olyan művészeket, festőket, írókat ismerhet meg, akiknek alkotásai szorosan kötődnek a félszigethez. Az emeleti terekben a régi Tihany alkotóinak bemutatásával tovább tágítottuk a kört, hiszen Tihany varázslatos, inspiráló hatása sok művészt megihletett, és ihlet ma is, a Tihany Alkotók Háza az ő otthonuk is szeretne lenni.

 A médiateremben lehetőség nyílik arra, hogy kézbe vegyük, felfedezzük, megismerjük a Tihanyban alkotó művészek műveit az elhelyezett albumok, verseskönyvek, regények által. Itt tekinthetjük meg a Belső emigráció évei című kiállításhoz készült kisfilmet, amely bevezet bennünket a tihanyi magányba elvonult művészeink alkotói világába.

A belső kiállítótérbe lépve négy téma mentén járhatjuk körbe a középen elhelyezett malomkőasztalt. A természet ihlető ereje, a barátságok fontossága, a művészi alkotó, anyagot formáló tevékenység, és végül, az örvény felé című részben a velük szemben sokszor értetlen és ellenséges külvilág hatására kialakult tihanyi mikrovilágot jelenítjük meg.

A kiállítás központi motívuma a malomkő asztal, e kornak és e vidéknek jellegzetes, tárgya. Jelentőségét nem csak praktikus használata, hanem elvont jelentése is adja. Jelképezi a mellette elmélkedéssel eltöltött, magányos, alkotó órákat, de a baráti társasággal körülvett asztalt és az időtlen beszélgetéssel folyó estéket is. Kerek formája a végtelen kör, az újrakezdés, az év szakaszainak körkörös változását idézi.

Megtalálni a kapcsolatot ezekkel a hagyományokkal, büszkének lenni arra, hogy az ország elsőrendű művészeinek szemével láthatjuk a tihanyi tájat és a Balatont, újra felfedezni azokat az értékeket, a természeti kincseink tiszteletét, közös, évezredekre visszanyúló múltunk ismeretét, a barátságok és a közösség fontosságát, a művészet és a kultúra megtartó erejét, amelyet ők is híven szolgáltak, amikor félig-meddig, vagy egészen tihanyivá váltak ezen a helyen. Ez a Tihanyi Alkotók Házának célja.

Amikor Illyés Gyula az 1970-es években a tihanyi Petőfi utcában álló házát a községnek ajándékozta, az volt a kérése, hogy kulturális célra használják az épületet. Amikor sok évtized várakozás után végre megnyithatjuk, egy másik helyszínen a Tihanyi Alkotók Házát, meg kell állapítanunk, hogy a kultúráról való fogalmaink, és a kultúra mindennapi megélésének módja nagyon sokat változott Illyés Gyula halála óta. Az egykor, az ő elképzelése szerint helytörténeti anyagot, helyi kulturális nevezetességeteket bemutatni kívánó, szép, eredeti tihanyi épület helyett most egy modern, többfunkciós intézményben köszönthetjük a látogatókat. Illyés Gyula nem saját magának szeretett volna egy múzeumot Tihanyban. Azt szerette volna, ha a település lakóit egy olyan hellyel ajándékozhatja meg, amely emlékezteti őket értékeikre, mert hitt a kultúra és a közös múlt összetartó erejében, amely képes közösséggé formálni és alakítani a jövőnket is.

A tihanyi barátok közül a legfiatalabb, mindannyiuk tanúja és krónikása, Bodosi György, polgári nevén dr. Józsa Tivadar, Pécsely egykori körorvosa, író és költő, 2022-ben távozott el közülünk. Rá is emlékezünk, amikor a malomkő asztal mellé telepedve felidézzük sorait, amelyben meghatározta viszonyát választott hazájához, a Balaton-felvidékhez. Völgyvallatás című művében így fogalmaz:

»Nem vagyok tehát őshonos e vidéken, mégis testestül-lelkestül idevalósinak érzem magam. Otthon vagyok itt a völgyben, nem kívánkozom el belőle máshová. Valahogy úgy, mint a barátaim, akik nem itt születtek, s mégis itt teremtettek maguknak otthont, s leltek hazára. Mert újrafogalmazták a vidék lelkét. Éspedig olyanná, amit óvni-védelmezni kell. Ezért próbálom megszólaltatni most magát a tájat. Hadd felejen helyettünk ő a kérdésre: kezdői vagy folytatói vagyunk-e ennek az otthonteremtésnek?«”

A Tihanyi Alkotók Háza megtalálható: 8237 Tihany, Árpád utca 2.

látogatható a nyári időszakban csütörtöktől vasárnapig.

https://www.facebook.com/tihanyialkotokhaza/