Hír

2023-10-27 09:00:00

Lipcse, Németország

Magyar tervezők a Grassimesse kiállításon

Sinkovits Zsuzsanna Geoform kerámia kollekciója, Lubloy Zoltán porcelán és kerámia munkái, illetve a Line and Round stúdió bútorai és lámpái képviselték a magyar design-t Lipcsében, a Grassimesse nevű kiállításon.

A Grassimesse a lipcsei Iparművészeti Múzeum 1920 óta évről-évre megrendezett hagyományos művészeti vására, amely a kezdetektől a kereskedelmi tömegtermékekkel szemben a magas minőségű, (ipar)művészeti értékű egyedi és kiszériás tárgyak, - ékszerek, textíliák, kerámia- és porcelán dolgok, lámpák, bútorok – bemutatására és árusítására jött létre.

Története egyúttal a design fejlődéstörténetének lenyomata is, hisz az éppen regnáló kurátorok valahogy mindig megérezték, megértették a változásokat, így az általuk beválogatott, majd nagyon gyakran a múzeumi gyűjtemény részévé is tett tárgyak egyfajta XX. századi design enciklopédiaként, egy reprezentatív műtárgy-lexikonként is értelmezhetőek.

Ami pedig külön öröm és büszkeség, hogy az idei évtől fő szakmai szponzorként megjelenő, és ezáltal a fődíjat is biztosító smow német design-kereskedelmi vállakozás – megosztva – a Line and Round-nak és Cornelius Réer-nek ítélte a vásár design díját.