Hír

2023-09-28 10:21:00

Országos Széchényi Könyvtár

Megjelent a Versénekmondó című kötet az Országos Széchényi Könyvtár és a Hagyományok Háza kiadásában

Török Máté, a Misztrál együttes alapító tagjaként, fotográfusként és a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasaként 2020 őszétől 2023 tavaszáig felkereste azokat, a hatvan évnél idősebb énekmondókat és verséneklőket, akik évtizedek óta ezt a hivatást választották.

Török Máté, a Misztrál együttes alapító tagjaként, fotográfusként és a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasaként 2020 őszétől 2023 tavaszáig felkereste azokat, a hatvan évnél idősebb énekmondókat és verséneklőket, akik évtizedek óta ezt a hivatást választották, s a velük való beszélgetéseket rögzítve, képi portréjukat elkészítve válaszokat keresett arra, hogy ki és miért foglalkozik a versek megéneklésével, mennyire volt tudatos és mennyire sorsszerű az ő pályája. 

Ma, magyar nyelven viszonylag sokan énekelnek verseket, de pontos adat nincs
arról, hogy ki érzi magát verséneklőnek, énekmondónak vagy versekkel is foglalkozó muzsikusnak. Mivel hivatalosan ilyen végzettséget nem lehet szerezni, kevés információ gyűlt össze arról, hogy ki, mióta érzi ezt hivatásának, hol alkot és zenél. 2020-ban Török Máté egy online regisztrációs felületen feltette ezt a kérdést s azóta számosan csatlakoztak és csatlakoznak a verséneklők, énekmondók, verssel foglalkozó muzsikusok regisztrált táborába, akiknek névsora és néhány regisztrált adata a kötetben publikálásra is került. 

A kötetben megjelent beszélgetőpartnerek: Becze Gábor, Dévai Nagy Kamilla, Fábri Géza, Fenyvesi Béla, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Huzella Péter, Ivaskovics József, Kátai Zoltán, Kiss Ferenc, Kobzos Kiss Tamás, Krulik Zoltán, L. Kecskés András, Lakner Tamás, Mikó István, Nagy Tivadar, Radványi Balázs, Rozs Tamás, Savanya István, Sebő Ferenc, (Lantos) Szabó István, Tolcsvay Béla, Vitai Ildikó

A kötet mérete: 20x21x3 cm

terjedelem: 396 oldal, 60 fotóval, 24 beszélgetéssel, és 67 regisztrált verséneklő adataival

kiadó: Országos Széchényi Könyvtár és a Hagyományok Háza