Esemény

2023-04-24 08:00:00

Kapolcs, Rom-malom, Fárasztóvíz-forrás

Művésztelep Kapolcson

HÍD Tájművészeti Ösvény – Szabadtéri kiállítás nyílt az Egervíz-patak mentén

Idén első alkalommal került megrendezésre a HÍD elnevezésű tájművészeti művésztelep Kapolcson. Többnyire szobrászokat kértek fel a szervezők, hogy 2023 tavaszán - a „Veszpém-Balaton, 2023, Európa Kulturális Fővárosa" programsorozat keretében- a helybéli malmokra és hidakra reflektálva hozzanak létre szabadtéri munkákat. A művésztelep sok kilóméter hosszan húzódó szabadtéri helyszíneit az Egervíz-patak menti malmok és a hozzájuk tartozó hidak adják. A patak Vigántpetenden, Kapolcson és Monostorapátin futó szakaszára 12 művész 13 helyszínre készített szobrokat, vagy helyspecifikus térinstallációkat.

Az általam választott helyszínen, a közvetlenül Kapolcs alatt fekvő Rom-malomnál egy különösen agresszív tragédia vetett véget a hajdani malom működésének. Ennek a történetnek kapcsán kezdett foglalkoztatni az, mi is a helyes reakció egy konfliktus túlreagálásával, a túlzó erőszakkal, a kontrollmentes agresszióval szemben.

Hiszek a párbeszéd békítő erejében. Az Engesztelés című munkám a megbékélés témakörét boncolgatja, egy harmadik fél közbenjátását, engesztelő gesztusát, felajánlását a konfliktusok és bűnök, viszályok és ellentétek oldására. Ez a gondolat egy 4 hónapon át tartó folyamat-installációként valósult meg. a Rom-malom melletti Fárasztóvíz-forrás medre fölé építettem egy nagy vas ládát, abban pedig egy -a kapilláris erőre épülő- önellátó öntöző rendszert alakítottam ki. Majd ültettem bele 2 m2 búzát és a többit a természetre bíztam. A hamarosan sarjadásnak induló búzaszemeket a következő hónapokban kizárólag a forrás vize tartja életben.

Egy szelet föld, a forrás által táplált búzatábla, napérlelte kalászok és az aratás után belőlük sülő kenyér... felajánlás, ősi rítus a mindenkori konfliktusok és ártó szándék békítésére. Vetéstől számolt 3-4 hónap múlva terveim szerint learatom a búzát és megsütök belőle egy körülbelül 1 kg-os kenyeret.

... folyt. köv.