zeneművészet

Hír

2023-08-31 17:43:00

Verőce, Zebegény

Polgár Éva zenés ismeretterjesztő foglalkozásai a Kodály Zoltán és a Szőnyi István Alapfokú Művészetoktatási Intézményekben

Polgár Éva tavasz-záró és nyárnyitó diák-koncertekkel és interaktív foglalkozásokkal gazdagította a szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény verőcei tagozatának és a zebegényi általános iskola diákjainak zenei nevelését.

Kapcsolódó személyek:

2023. május 4-én de. 10 órakor Polgár Éva zongoraművész zenei ismeretterjesztő koncertet adott a zebegényi Szőnyi István Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak, melynek témája a tavasz volt. Műsorán Éva olyan válogatást játszott a zongorairodalom gyöngyszemeiből, melyek témájukban megidézték a tavasz hangulatát. Így elhangzott Mendelssohn Tavaszi dala, Csajkovszkij Márciusa az Évszakok sorozatból a Pacsirta dala alcímmel, Bartók-tól a Három csíkmegyei népdal és az Este a székelyeknél, valamint Liszttől a Villa d’Este szökőkútjai. Az diákkoncerten több mint 150 iskolás volt jelen az alsó és felső tagozatos osztályokból. A műsort interaktívvá tette, hogy Éva az elhangzott darabokhoz és általában a zenéhez fűződő kérdéseket tett fel a diákoknak, mellyel fenntartotta az érdeklődésüket, és vezette a zenehallgatás valamint a zenei felfedezés élményét.

Program:

Felix Mendelssohn: Tavaszi dal, Op. 62 No. 6 

Piotr Iljics Csajkovsky: Március „A pacsirta dala”, Op. 37a No. 3 

Bartók Béla: Három csíkmegyei népdal, Sz. 35a 

Bartók Béla: Este a székelyeknél, Sz. 39 No. 5 

Liszt Ferenc: A Villa d’Este szökőkútjai S. 163 No. 4 

2023. május 8-án Polgár Éva látogatást tett a szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény verőcei tagozatán. A látogatást két esemény tette kölcsönösen emlékezetessé, elsőként a 15:15 órakor kezdődő bemutató tanítás, melyet Lénárd Hajnalka zongoratanárnő osztályában tartott kollégák jelenlétében. Ennek során egy növendék Czerny etűdöt és Clementi sonatinát játszott, amik a zenei oktatás összehasonlításának alapját képezték a magyar és amerikai tanítási módszerek között. Ezt követte a szolfézs óra keretén belül megtartott „Tavaszi zenés utazás” 16:15 órakor. A zenés utazás lényege három romantikus zeneszerző életének és műveinek bemutatása volt érdekes életrajzi és történelmi összefüggések valamint műveik bemutatásán keresztül. Éva elsőként egy Chopin-Liszt dalátiratot játszott el Tavasz címmel a Hat lengyel dal sorozatból Stefan Witwicki versére. Majd az ismeretlenebb cseh zeneszerző, Alexander Dreyschock Nokturnje következett, végül Liszt Villa d’Este szökőkútjaival zárult a délután. Éva a Kodály Zoltán zeneiskola volt hallgatója, ezért a kapcsolat felelevenítése mégértékesebbé tette a délutánt.

Program:

Chopin-Liszt: Tavasz a Hat lengyel dalból, S. 480/2

Alexander Dreyschock: Nocturne, Op. 16

Liszt Ferenc: A villa d’Este szökőkútjai, S. 163/4